20180602_113040

БСП почете гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук”

БСП  почете гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” в Добра поляна и Топчийско

74–годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” отбеляза БСП на паметниците край руенските села Добра поляна и Топчийско. За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на поклонението дойдоха народните представители от ПГ  на „БСП за България“ Петър Кънев, Николай Тишев и Тодор Байчев, членът на ИБ на НС на БСП Атанас Зафиров, председателят на ОблС на БСП – Бургас Стойко Танков, областният председател на ОЖС към БСП – Бургас Тинка Желязкова, общинският председател на БСП – Бургас Живко Господинов, общинският председател на БСП – Руен Диана Касабова, общинският председател на БСП – Карнобат Аспарух Иванов, общинският председател на БСП – Айтос Милена Куртова-Радева, председателят на Български антифашистки съюз (БАС) Симеон Игнатов, председателят на БАС за Бургаска област Аргир Бояджиев и множество социалисти от областта.

На 22 юни 1944 година край село Добра поляна след нечовешки мъчения, без съд и присъда, са разстреляни партизаните Георги Тодоров, Илия Долапчиев, Киро Киров, Христо Тонозлиев, както и ятаците Мехмедали Мехмедов, Мехмед Махмудов, Али Алиев, Мехмед Топалов.

На 2 юли 1944 година край село Топчийско са разстреляни и заровени полуживи 23 партизани и ятаци. На 19 юни 1944 г. в сражение край село Козичино и Балабан дере са загинали 8 партизани, начело с командира на отряд „Народен юмрук” Николай Лъсков. Запалени и унищожени са 19 партизански къщи.

 „Без подвига на милионите антифашисти, били те войници, партизани, били те нелегални, политзатворници, ятаци, Европа и светът щяха да бъдат други. Щяха да бъдат под властта на фашизма, насилието, расизма, унищожението, геноцида. Нямаше да я има и съвременна Европа! Днес ние заявяваме, че борбата срещу всякакви прояви на фашизъм и опитите за неговата реабилитация, винаги ще е наша борба. Заявяваме, че борбата за това България да бъде достойна част от Европа,  да съхрани братските си отношения с Русия, да бъде отворена към приятелите си по света, също е наша борба!“ – каза в словото си Стойко Танков.

20180602_102425„Да потърсим възможността за широко антифашистко обединение на партии, граждани, граждански организации. Обединение, което ще придаде нови сили и стимули за каузата на  антифашизма, ще ни направи по-настоятелни, по-вдъхновени и прозорливи. За това сме длъжни да бъдем отново заедно. За това 2-ри юни е ден на равносметка, какво сме направили, за да продължим делото на Ботев и на героите, паднали за свободата на България. Нека бъдем достойни за подвига им, в името на страната ни. Поклон!“ – заяви Симеон Игнатов.

С едноминутно мълчание, и в Добра поляна, и в Топчийско, социалистите отдадоха почит към незабравимия  подвиг на загиналите герои, а също така положиха венци и цветя пред мемориалите.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *