20190322_111703

БСП – Бургас: „Синята зона” не е услуга, а само такса „спокойствие”

БСП – Бургас: „Синята зона” не е услуга, а само такса „спокойствие”, аргументът на Общината за нейното увеличение е абсурден

 

„Ако можем да наречем „синята зона” услуга, а аз твърдя, че тя е само такса „спокойствие”, в отговора на Общината едва ли някой вижда разумни аргументи. Аргументът е просто, че от 2010 г. не са увеличавали таксата”. Така коментира общинският председател на БСП – Бургас Живко Господинов отговора на Община Бургас във връзка с отправеното питане „Как се подобри услугата „синя зона”, след като през 2018 г. годишният стикер за същата услуга се увеличи от 43 лв. на 60 лв. за година?”

„В същото време цената за поставяне на скоба от 15 лв. се повиши на 25 лв., което е почти двойно за същата „услуга”. На кой от нас, гражданите на Бургас, доходите от 2010 г. до 2018 г. са се увеличили два пъти?” – посочи още Господинов. Той направи коментар и на другия въпрос, зададен на Общината, относно размерът на средствата, които са постъпили от „синя и  зелена зона” за 2018 г. и за какво се изразходват те.

В отговора се посочва, че за синя зона те са 2 962 854 лв., а за зелена – 289 006 лв. Посочват още, че всички приходи, събрани от звената на Общинско предприятие „Транспорт”, се превеждат в бюджетна сметка на Община Бургас.

„На това се казва кратък отговор. Много се надявахме да получим отговор, в който се казва, че средствата от тези пера отиват приоритетно за изграждане на паркинги, които да решат проблема с паркирането в ЦГЧ или комплексите „Лазур” и „Възраждане”, подобряване на безопасността на движение и облекчаване на трафика, а защо не и дотация от страна на Общината за намаляване на цената на билета за автобус от 1.50 лв. на 0.80 лв., с което ще се подпомогне и проблемът с намирането на места за паркиране при преориентация от предвижването с автомобил към ползването на автобусен транспорт” – заяви лидерът на БСП – Бургас.

По думите му, във връзка с казуса с изграждащото се пристанище в кв. „Крайморие”, от Община Бургас отново са отговорили уклончиво. „От отговора става ясно, че мястото е избрано, защото рибарската общност го е посочела като най-подходящо, а също и че не е направена екооценка, защото няма такава необходимост.

Междувременно е проведена среща между жители на кв. „Крайморие” и Община Бургас, на която са разяснили и дискутирали всички въпроси, свързани със строителството. Само пропускат факта, че това са били пак представители на рибарската общност, а не е направена разгласа за присъствие на всички заинтересувани местни жители” – разясни Живко Господинов и изрази надежда да няма екологични последици върху залива и туристите да плажуват спокойно там.

Общинският съветник Радослав Петков коментира две докладни записки, входирани от него, относно проблемни участъци в „Меден рудник”. И двете докладни са отхвърлени и няма да бъдат разгледани на предстоящото заседание. „Кога ще намерят място в дневния ред?! Това показва, че администрацията работи доста тромаво и това е в ущърб на всички нас” – посочи Петков.

Едната докладна касае преместването на пешеходна пътека на кръстовището на бул. „Захари Стоянов” и ул. „Ал. Георгиев Коджакафалията”. „Аз се свързах с експерти в тази област, това са автоинструктори. Те заявиха, че напълно подкрепят оптимизацията и преместването на пътеката” – каза общинският съветник.

Другият проблем е свързан с ул. „Кооператор”. След извършване на ремонт, тя се е превърнала в писта за състезания, дори и късно през нощта. „Получават се едни гонки, които притесняват живущите в района. За голямо съжаление и този въпрос Общината го отлага във времето.

Становището на Иван Гюлев (началник Отдел „Безопасност и организация на движението“) е, че, едва ли не, всички наредби гласяли, че трябва да има някакъв проблем, за да може администрацията да вземе решение за изграждането на препятствия, които биха спомагали за урегулиране на скоростта там”, обясни Петков и добави, че има събрана подписка от хората, живущи в района, които настояват да бъде изградено подобно съоръжение.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *