20190621_120707

БСП – Бургас: Община Бургас не желае да решава проблеми

БСП – Бургас: Община Бургас не желае да решава проблеми, управлява само с пиар

„Общото на отговорите, които получаваме от Община Бургас на поставените от нас въпроси, е нежеланието за решаване на проблемите. Няма как Общината да се управлява само с пиар“. Това заяви на пресконференция за медиите председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов. Повод за неговия коментар е неглижирането на проблеми от страна на общинска администрация.

„През цялата учебна година поставяхме въпроса с хаоса около училищата в центъра на града, предложихме как проблемът може да се реши. Пред едното училище в действителност бяха поставени двама униформени. Веднага се видя дисциплиниращият ефект, въведе се ред и безопасност, бяха санкционирани и хората, които си позволяваха да спират  колите си на кръстовището. Лошото е, че цялата тази кампания приключи  в рамките на два дни, след което хаосът си продължи както преди.

Много се надяваме Община Бургас, още от началото на новата учебна година,  да направи един анализ на ефекта, който се въведе и да могат да въведат тази допълнителна система за безопасност“, каза Господинов. Той коментира и друга тема, която се превръща в сага – цената на билета  в градския транспорт.

„Попитахме и официално защо бургазлии трябва да плащат втория най-скъп билет в страната. Обяснението на Общината е, че към действащия момент има утвърден тарифен план. Обясняват, че освен придобиването по проект на превозни средства, общинският превозвач ежегодно инвестира в закупуване на нови автобуси и оборудването им.  Това е крайно незадоволителен отговор.

Ще се обърна към управляващите тази Община, за да им обясня, че ние – бургазлии,  които се опитваме да използваме услугата, не сме акционери на предприятието. Защо ние трябва да платим цената на решенията, които са взети за интегриран градски транспорт? Виждаме, че и финансовият  резултат е показателен – „Бургасбус“ за поредна година е на загуба“, посочи председателят на БСП – Бургас.

Друга тема, която се засегна на пресконференция, бе за новото кръстовище на ул. „Александър Велики“, което се отваря към бул. „Христо Ботев“. Общинският съветник от БСП Чанко Мирчев е входирал въпрос по този казус в Общински съвет – Бургас. Той пита  – при вземането на решението за това кръстовище, отчетена ли е липсата на видимост при спиране на знак СТОП на ул. „Ал. Велики“, както и  – не считат ли управляващите, че тази липса на видимост при потегляне от знак СТОП и навлизането към бул. „Хр. Ботев“ създава непосредствена опасност за ПТП. От Общината посочили, че ще се монтира огледало на тротоарната площ срещу изхода на кръстовището.

Живко Господинов също взе думата по този въпрос, като заяви: „Не виждаме как този проблем ще се реши. Явно става въпрос за система от египетски огледала, която ние не разбираме. Да отвориш такова кръстовище просто е още един проблем, който създаваш“.

Общинският съветник Кирил Петков коментира своята докладна, която касае промяна в абонаментните карти за пътуване в градския транспорт на Бургас. Според него таблицата с абонаментните карти е доста усложнена. „Например – защо трябва да се разделят пенсионерите  на над 65 г. и на над 70-годишни.

Не виждам смисъл в това разделение. Би могло въпросната таблица да се опрости“, заяви Кирил Петков. Неговият колега Радослав Петков, от своя страна, също направи коментар на свои докладни записки, едната от които  е свързана с  предложения за оптимизация на административните услуги в КАТ – Бургас. „Моето предложение е да се закупи терминал, който би облекчил по-бързо преминаването на гражданите през КАТ, защото това се случва в момента на няколко етапа и коства доста време, а така хората се изнервят“, обясни Петков.

Другата му докладна е за облагородяване на един подлез, който се намира на бул. „Захари Стоянов“ в комплекс „Меден рудник“. „Оказа се, че той дори е бил в политическата кампания на ГЕРБ през 2015 г. Мандатът вече изтича и досега нищо там не се е случило“, каза общинският съветник.

Предложението му е този подлез да бъде включен в експлоатация, за да може хората, живеещи в района, да го ползват, тъй като булевардът е доста натоварен и преминаването по него крие риск.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *