20191127_085945

БСП-Бургас:Екологична политика с неясен ефект

Позиция от името на групата съветници от БСП -Бургас:

Относно предложението за: Приемане на Наредба за изменение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Бургас

Обосновката за вдигане на данъка за МПС, които са на повече години и са със завишени екологични норми, не е достатъчна . Ние, като партия, подкрепяме всичко, което води до подобряване на екологичната обстановка в града и държавата. Изцяло подкрепяме политиката на Европейския съюз, за да гарантираме бъдещето на следващите поколения.

В същото време, като социална партия, не можем да подкрепим увеличаване на данъците именно за гражданите, които не разполагат с доходи да заменят своите автомобили. А те притежават повече от 65% от автомобилния парк на общината.

Екологична политика с неясен ефект срещу социално неприемливо увеличение на данъците! С предлаганите промени в наредбата считаме, че поставените цели няма да бъдат постигнати, а именно:

1.     Няма да постигнем ограничаване на използването на посочените моторни превозни средства и оттам намаляване на вредните емисии във въздуха. Водачите на посочените автомобили няма да ограничат използването им за това, че данъкът на същите ще се увеличи.

2.     Вдигането на данъка на посочените автомобили няма да стимулира собствениците на същите да си закупят нови, защото при тях не е въпрос на желание, а на възможности. Едва ли някои от тези собственици не желае да си закупи нов автомобил, но доходите му не го позволяват.

Според нас единственият безспорен ефект от това предложение ще е над 500 хил. лв. повече в бюджета на Община Бургас.

Ако все пак мнозинството в Общинския съвет реши да натовари гражданите с допълнителни данъци за МПС, ние предлагаме получените средства да се изразходят за оптимизиране на трафика на по–натоварените кръстовища, което ще доведе несъмнено до намаляване на вредните емисии във въздуха.

За пример ще дадем кръстовището на бул. „Сан Стефано“ и ул. „Одрин“, на което се чака 120 секунди за зелен сигнал и за което искаме намиране на решение повече от една година. Като даваме за пример най – натовареното кръстовище в страната – това в София на „Орлов мост”, на което се чака най – много 56 секунди.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *