18597032_1539978729370310_45469833_o

БСП-Айтос почете паметта на сем. Ченгелиеви и поета Атанас Манчев

На събитието присъстваха народните представители Николай Тишев и Тодор Байчев

Общинският съвет на БСП-Айтос почете днес паметта на семейство Ченгелиеви и поета партизанин Атанас Манчев, които на този ден преди 73 години загиват трагично. Събитието се състоя в местната градска градина. За да отдадат своята почит и дълбока признателност към героите, мероприятието уважиха  потомъкът на сем. Ченгелиеви Иван Ченгелиев,  народните представители Николай Тишев и Тодор Байчев, зам.-председателят на БСП-Бургас Живко Господинов, кметът на Айтос Васил Едрев, социалисти от Айтос, Бургас, Карнобат, Руен и граждани.

18641240_1539978992703617_1205071079_o„Всички ние сме потомци на юнашко племе, защото България може да се гордее със своята история и герои – знайни и незнайни, които са отдали живота си в името на нещо много свято – свободата. Отново е 21 май и ние заставаме смирено пред братската могила в градската градина на Айтос” – каза председателят на БСП-Айтос Милена Куртова-Радева.

На 21 май 1944 година  в Айтос са прекършени 4 живота. Разстреляни са братята Тодор и Иван Ченгелиеви и тяхната майка Каля. Поетът партизанин Атанас Манчев сам слага край на живота си.

„Те отдадоха живота си за свободата на България. Подвигът и саможертвата им завинаги ще останат  живи. Споменът за тях винаги ще носим в сърцата си, защото, както е казал поетът революционер Христо Ботев – „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”. Животът и делото на семейство Ченгелиеви и Атанас Манчев никога няма да бъдат забравени, докато ни има нас, айтозлии. Истината за тях ще предаваме на поколенията, независимо от своя етнос, социален статус и етническа принадлежност, защото тяхната борба е борба в името на най-справедливата идея – борба за по-добър и мирен живот, в който да живеем ние” – посочи още Милена Радева.

Социалистите бяха категорични, че всички ние трябва да се гордеем със своите герои и да пазим мира – най-висшето човешко благо. Те заявиха, че в този паметен ден ни обединява идеята за справедливост и висока оценка към саможертвата в името на светлите идеали на героите.

Всички присъстващи сведоха глави и почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите герои, след което положиха цветя пред паметната плоча.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *