3f99a71c23a669c7de717480eaa67c09

Болници в Бургас готвят график за денонощен достъп до всички специалисти

 

Лекари от МБАЛ Бургас отправят покана до другите болници в града за равномерно разпределение на спешните случаи. Това е единственият начин да се осигури 24-часов достъп до специалисти от всички специалности, за което настояват пациентите. В други градове отдавна спешните дежурства се осъществяват по график, от всички болници, които имат сключен договор с НЗОК. По този начин всяка една от тях в определеното за нея време осигурява достъп до различни, дори до редки специалности.

Да се подели отговорността към спешните случаи, защото всички многопрофилни болници са равнопоставени пред закона предлагат в писмо до институциите водещи специалисти от МБАЛ Бургас. Писмото е изпратено до областния управител, кмета, директорите на РЗИ и здравната каса. То е подписано от завеждащите, старши лекари и ординатори от възловите отделения в – ортопедия, неврохирургия, урология, УНГ, очни болести, детските отделения, неонатология, инфекциозно, реанимация и др.

Проведена е и предварителна среща с директора на РЗИ и управители на други болници, на която те са изразили съгласие за разпределението на дежурствата. Лекарите настояват графикът да бъде изготвен до 1 юни, за да се посрещне спокойно курортният сезон. Подкрепа за равнопоставено разпределение на спешността между всички болници декларира в писмо и Областният управител Вълчо Чолаков. За да стартират дежурствата, е нужно решение на Районния център по здравеопазване.

„Всеизвестен е фактът, че Приемно-спешното отделение на МБАЛ Бургас изпълнява ролята на „денонощна поликлиника“. Ние сме единствената болница в областта, която поддържа денонощни екипи по всички специалности. Не само ние, а и други болници в страната изпитват недостиг на специалисти. Тези специалисти не могат да работят нон-стоп, затова трябва решение в интерес на пациентите. И решението е всички болници, които имат договор с касата, да поемат своето задължение към спешните случаи. Когато са сключвали договора с РЗОК, те са го декларирали. Така е решен проблемът в Пловдив, Варна“, обясни д-р Лъчезар Томов, началник Отделение по ортопедия и инициатор на предложението.

Той допълни, че при създаването на консорциума „Бургаски обединени болници“ всички участници са декларирали желанието си да обединят усилия в полза на здравеопазването и сега е моментът да го докажат на практика.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *