New Imagesfew23wr

Бивши и настоящи възпитаници на ПМГ- Бургас се срещнаха в кариерно изложение

New Imageогаофгаофаожфа

Бивши възпитаници на бургаската ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ организираха кариерно изложение, за да представят своите университети, специалности и професии на тези, които днес се обучават в гимназията. Срещата, наречена „А сега накъде?“, бе реализирана в последния учебен ден преди Коледа и даде възможност на стотици бъдещи абитуриенти и техните родители да открият отговори на въпросите, които ги интересуват и да се запознаят с успешните кариери на завършилите преди тях.

Повече от три часа бившите вече възпитаници на бургаската математическа гимназия разказваха за своите университети по целия свят и разясняваха процеса на кандидатстване и възможностите след това. Още в началото изложението бе замислено да премине в неформална обстановка, където всеки да може да говори с всеки.  Дори и организаторите обаче не очакваха актовата зала на училището да не успее да побере всички желаещи и да се наложи да излязат в коридора. Те отговаряха на въпроси в 8 образователни сфери, както традиционни математика, статистика, медицина, така и в доста екзотичните за България аерокосмически инженерни науки, сензорни технологии, астрофизика и други. Учителите от ПМГ също уважиха събитието и не пропуснаха да поздравят своите бивши възпитаници за колективния дух, който демонстрират, помагайки на по-малките в кандидат-студентската им ориентация.

Инициатор на кариерното изложение е Каролина Николова, студентка по аерокосмически инженерни науки във Великобритания. За кратко време около идеята се организирали бивши съученици, представители на университети в САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Холандия, Италия и разбира се, България. Сред ентусиастите бе и Зефира Базотева, специалист по медийни науки във Великобритания, която разказа, че в чужбина подобни срещи между настоящи и бивши ученици от едно и също училище са често срещани и те решили да приложат добрата практика и в собственото си гимназия. „Всички се връщаме в Бургас по Коледа и решихме този път да направим нещо полезно за училището ни. От една страна ще дадем чисто практически съвети на тези, които вървят по нашите стъпки, от друга се надяваме да им дадем допълнителна мотивация и увереност, че светът е отворен за тях и ги чака с хиляди възможности.“ споделиха преди събитието младите специалисти.

След големия успех, който „А сега накъде?“ пожъна, организаторите обещаха да го превърнат в традиция и следващата година да обединят още повече вече реализирани ученици от ПМГ- Бургас.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *