DSC_3790

Форум с почит на Пламен Крайски

Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: “ Археологически разкопки и проучвания в Странджа и Южното Черноморие“ .  Срещата се организира от сдружение „Черноморска Странджа“ и нейния председател – народният представител инж. Петър Кънев за петнадесети пореден път. Тя се провежда под патронажа на Областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.
Форумът започна с отдаване на почит на Пламен Крайски, който преди да ни напусне завинаги, бе председател на Обществения съвет на сдружението. Присъстващите запазихa минута мълчание и отново си спомнихa за големия учен, деец на изкуството, литературата, историята, основател на кръг „Будител“, един от създателите на вестник „Демокрация“, заместник-председател на Държавна агенция „Архиви” , човек с огромен принос към науката и музейното дeло.
На събитието присъстваха председателят на Сдружение „Черноморска Странджа” инж. Петър Кънев, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, член.-кор. на БАН Иван Гранитски и тракологът Иван Маразов, народният представител проф. дин Станислав Станилов, доц. д-р Бони Петрунова – НИМ, проф. дин Иван Илчев, доц. д-р Георги Мавров, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Калин Порожанов.
Сред гостите бяха и кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и на Малко Търново Илиян Янчев, а също и бившият градоначалник на Ахтопол Бисер Колев/на снимката/.
Тържестрен водосвет беше отслужен от Негово Преосвещенство Агатополски Епископ Йеротей, игумен на Поморийския манастир „Св. Георги Победоносец“.
„Винаги съм уважавал достойните хора, които правят нещо за обществото, а не само за себе си. Днес съм тук от уважение към Вас, към вашите идеи и това, което правите за Странджа“, поздрави присъстващите  Областния управител Вълчо Чолаков.
„Събираме се за петнадесети път. С Пламен Крайски избрахме октомврийско-ноемврийските сбирки да бъдат на теми, свързани с културно-историческото наследство на черноморския регион на Странджа. Продължаваме да спазваме тази традиция. Не случайно и днешната тема на докладите е обвързана с археологически проучвания от Странджа и Южното Черноморие”, каза в своето приветствено слово председателят на Сдружение „Черноморска Странджа” инж. Петър Кънев.
По време на форума д-р Калин Димитров, разказа за подводните проучвания в устието на река Ропотомо през 2019 година. Археологът Димитър Недев запозна присъстващите с най-новите открития, свързани с градоустройството на Аполония Понтика. Доц. д-р Христо Прешленов представи доклади за изследванията в Месембрия/Несебър и Деултум/Дебелт. За живота в древния пристанищен град, който някога се е издигал на нос Свети Атанас край Бяла, говори доц. д-р Валери Йотов. Д-р Милен Николов изнесе впечатляващи факти за най-новите проучвания в крепостта Русокастро. Майор Дочо Николов, Анелия Николова, доц. д-р Александър Радулов и Людмила Кутиева също бяха сред лекторите на кръглата маса.
Водещ на форума бе изтъкнатия учен и познавач на историята д-р Атанас Орачев,  председател на Научния съвет на Сдружение „Черноморска Странджа“.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *