IMG_1175

Фирми поемат разходите за висше образование на ученици от Строителния в Бургас

 

В Гимназията заработи първият за региона училищен Кариерен център

Строителни фирми поемат разходите за висше образование на ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас. Това става срещу договор след завършването учениците да се върнат да работят при тях.

Поемат се разходите както на ученици, чиито семейства нямат  възможност да осигурят следването им, така и на други, които имат желание да се развиват в строителството. Това съобщи инж. Недялко Недялков, член на Управителния съвет на Камарата на строителите в Бургас.

Днес той участва в представянето на първия за региона училищен Кариерен център, който вече работи в Гимназията по строителство. Гимназията избра Деня на строителя – Димитровден, за да представи тази отдавнашна своя идея. „Подкрепяме ръководството на гимназията в тази отдавна чакана инициатива. Готови сме веднага да предоставим свободни позиции за стажове и практическо обучение“, допълни инж. Недялков.

Целта на центъра е да свърже ученици, желаещи да стажуват и работят в строителни фирми, и бизнеса. Бизнесът ще предоставя на центъра свободни места за платени стажове и практики, а учениците ще имат възможност да учат професията в реална работна среда. „Постоянно чуваме, че в строителството липсват кадри. Чрез сбъдването на тази наша мечта желаем да осигурим кадрите, от които браншът се нуждае.

IMG_1197Както и възможност на учениците да учат професията чрез преживяване“, обясни инж. Даниела Симеонова, директор на гимназията. Тя разказа, че от години училището сътрудничи с фирмите от бранша, осигурява стипендии и парични награди за изявените ученици.

„Поздравявам ръководството на гимназията за реализирането на тази идея и се надявам и други училища да последват този пример“, каза Марияна Станева, директор на „Топливо“ – Бургас, която бе сред гостите. На представянето присъстваха партньори и от други строителни фирми, от Камарата на строителите – ветерани, от институции, свързани с професионалното образование, ученици, родители.

В центъра ще работят учители по професионално образование от гимназията – инж. Богдана Чонгова, инж. Сия Георгиева, ландшафтен архитект Томас Ахчиян. Всички са бивши възпитаници на гимназията. Центърът се ръководи от Елена Желева, педагогически съветник и психолог в училището. Основен партньор е Камарата на строителите в България и нейните членове.

В Кариерния център учениците ще могат да се научат как да се представят на интервю за работа, как да попълват документи, как да пишат CV. Фирмите ще имат възможност да представят своята дейност с презентации, да организират посещения на учениците на техни обекти и др. Центърът се помещава извън основната сграда на гимназията, до медицинския кабинет.

За връзка с Кариерния център: Елена Желева, ръководител, тел. 0879 005351, mail: kfccenter@mail.bg

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *