Port Prim Art Fest. Picture 1

Трети ден на Порт Прим Фест в Бургас

Третият ден на Порт Прим Фест мина под знака на

литературата и радиотеатъра

 

Днес фестивалът кани на среща с талантливи поети и

творбите на графичен артист

 

 

 

Третият ден от Порт Прим Арт Фест – 11 октомври, предложи на Бургас, жива среща с литературата и впечатляваща представяне на радиотеатър, поднесен в зала с приглушено осветление.

 

Port Prim Art Fest. Picture 2Васил Балев и Белослава Димитрова са младите автори, с които бургаската публика се запозна лично в Експозиционен център „Флора“. На срещата присъстваха лично патронът на пилотното издание на фестивала голямата ни актриса Цветана Манева, журналистът и продуцент Георги Тошев, творческият директор на форума художникът Стефан Божков. Поетите представи журналиста и писател Силвия Чолева, награждавана многократно за своя принос към популяризирането на българската книга: „Благодаря на първото издание на Порт Прим Арт Фест, че отделя внимание на литературата. Вярвам в силата на добрите идеи и че когато човек иска да направи нещо хубаво, нещата се получават, макар и с повече усилия“.

 

Белослава Димитрова, според Силвия Чолева, надскача чисто „женското писане“ – изместено от енергия, категоричност, смелост, безкомпромисност, рязкост. Първата книга на огнената поетеса, „Начало и край“, вече е библиографска рядкост. Публиката имаше възможност да получи второто произведение на младата авторка – „Живата природа“ с персонален автограф. Книгата излиза през 2014, същата година е номинирана за национална награда за поезия „Иван Николов“ и получава едно от двете поощрителни отличия. За себе си и творбите си, Белослава говори пред бургаската публика откровено, твърдо, грабващо. Лично прочете избрани стихове, включително нови и неиздавани такива. Представи и преводи на „Живата природа“ на италиански и хърватски, които са „се случили“ по много интересно стечение на обстоятелствата, от любители и ценители на поезията в съответните държави.

 

Другият автор, с който Бургас се срещна в Експозиционен център „Флора“ е Васил Балев. „Той е много различен от Белослава. При нея нещата са компресирани, а той е разточителен с думите, в положителен смисъл. Поезията му е меланхолна, рядко си позволява да извика, при това със стиснато гърло. Това се дължи на неговата деликатност. Васил Балев е „мъдрото дете“ на българската поезия“ – казва Силвия Чолева. Авторът е изключително смислен като изказ, всяка дума е премерена и тежи на мястото си. Притежава много силна самоирония и дълбок поглед право към дълбините, без случайни плъзгания по повърхността. 2011г. излиза стихосбирката му „Злак“, отличена с наградата „Иван Николов“ за млад автор. Три години по-късно е ред на „Стихотворения“, които получават статуетка за поезия „Иван Николов“. Книгата е измежду само шестте номинирани за националната литературна награда „Христо Г. Данов“. Оформлението на корицата на втората му книга, е дело на творческия директор на Порт Прим Арт Фест художникът Стефан Божков.

 

 

 

Третият ден от фестивала на изкуствата, приключи със силно експресивна среща с радиотеатъра на Силвия Чолева „Името, твоето име“ – на приглушени светлини, в компанията на чаша вино, в Гранд Хотел и СПА Приморец. Публиката беше притихнала, заслушана в една покоряваща история, с болезнена тематика – възродителния процес.

 

Моноспектакълът е базиран на разказа „Името“ от книгата на Силвия Чолева „Гошко.“ Идеята за подобна адаптация, дава Теодора Димова. Режисьор е Снежина Петрова, а ролята се изпълнява от патрона на Порт Прим Арт Фест – Цветана Манева. Предизвикателство е „вторият актьор“ в радиотеатъра – музикалният фон. Него, подбира внимателно Снежина Петрова, от фонда на радиото. Резултатът, преплетен с безкомпромисното изпълнение на Цветана Манева, която „играе“ с гласа си по изключителен начин, е повече от впечатляващ. Атмосферата е жива и буквално те всмуква в себе си – само благодарение на аудио – без видео – въздействие.

 

„Благодаря на Цветана Манева, заради която радиотеатъра звучи така, както трябва да звучи. Тя прави всичко толкова вълнуващо и хубаво, акцентира върху важните моменти. Много пъти съм слушала радиотеатъра, а сега отново се развълнувах заради Цветана. Темата на „Името, твоето име“ е изключително важна и надскача личната драма между двама души. Голямата история влияе на обикновения човек и разбива животи. За срамните моменти в историята ни, като Възродителния процес, трябва да се говори, а не да се замитат под килима“ – каза в обръщението си към публиката след края на радиотеатъра Силвия Чолева. След нея, към гостите се обърна самата Цветана Манева: „Благодаря, че така внимателно проследихте изпълнението. Благодаря ти Силвия, за оценката, която ми даваш. Рядко се занимавам с работа в радиото, доскоро не бях озвучавала. Сега се слушах отново – доволна съм. Плача, смъркам, артистки номера, но се получава истинско. Темата много ме вълнува. Възродителният процес е срамно петно върху цялата ни нация“ – каза голямата ни актриса.

 

Средствата, събрани от входните такси за радиотеатъра „Името, твоето име“, бяха дарени от Порт Прим Арт Фест на проект „Да подкрепим таланта“ на дамите от ЗОНТА клуб Бургас.

 

Днес, Порт Прим Арт Фест кани на среща с поетите Иво Рафаилов и Йорданка Белева, която ще стартира в 17:00 часа в Експозиционен център „Флора“. В същият час, на същото място, е и откриването на изложба графики и арт книги на визуалния артист Борис Праматаров.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *