768x432nfbfbb

Становище на концесионера на „Централен плаж-Созопол“

 

 

По повод излъчен репортаж в сутрешния блок на БТВ, дружеството „Ауто Фактор“ ЕООД, концесионер на Централен плаж-Созопол, излага следното становище:

Категорично не отговарят на истината споделените от местни жители опасения, че се уврежда плажната ивица. За пореден път заявяваме, че от морето не се изгребва пясък и не се изграждат защитни диги. На плажа се извършват единствено защитни дейности по метода „контраборд“, които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата.

Тези дейности са съобразени стриктно със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор.  Припомняме, че преди стартирането на защитните дейности на морски плаж „Созопол – Централен”, с официални писма сме уведомили Министерството на туризма,  Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

Образувания контраборд в задната част на плажа, не уврежда по никакъв начин флората или фауната, нито засяга околната среда. Единствената му функция е да противодейства на силата на вълните.

Твърденията, че тези защитни дейности се извършват посред нощ и внушаващи, че се случва нещо нередно, категорично не отговарят на истината. Кадрите, заснети в  тъмната част на денонощието намират своето логично обяснение в известният факт, че в този период на годината залезът настъпва в 16.40 часа.

Работниците, ангажирани с дейността не са успели да приключат в рамките на светлата част от денонощието, поради което са останали да довършат след свечеряване.

Изразяваме категорична позиция, че нашите действия са съобразени с изискванията на закона и с тях опазваме плажната ивица, което считаме че изцяло е в обществен интерес.

Фирмата-концесионер „Ауто Фактор“ е с дългогодишен опит в тази сфера и през годините  е доказала безспорно своя професионализъм, като не е допуснала нарушения относно задълженията си по концесионните договори, сред които е и задължението за опазване целостта на ивицата през цялата година.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *