b433428ceae79a52c3f9443b0a8cea04

Созопол – една от най-богатите общини сега е в окаяно финансово положение

Кметът Тихомир Янакиев опита да я съживи с безлихвен заем от държавата в размер на 3 млн лева. Снощи той представи пред съгражданите си плана за финансово оздравяване на общината.

22 млн лева дълг и над 5 млн лева неразплатени задължения – това заварва настоящият градоначалник, поемайки управлението на община Созопол. Наследството е от предишната власт, която местните наричат ерата „Рейзи“.  За да се разплати с контрагенти от предишния мандат, общината ще получи безлихвен заем от държавата в размер на 3 млн. лв, обясни кметът Янакиев. След като чу много цифри и информация за куп раздути проекти, ощетявали общината, гражданството попита:

„Кога вие мислите, че ние, гражданите можем да зададем въпросите, които ни вълнуват и да получим отговорите от тези,  които са длъжни да ни ги дадат. Въпросите стоят, стоят със страшна сила. Кога ще потърсим отговорност, материална от тези, които направиха всичко това“

Хората на площада също се вълнуват и се чудят дали всичко е пито-платено:

„Дали ще бъда аз или вие или следващите след нас поколения все някой трябва да плаща. Който е крал милионите да го хванат и да ги връща… Дисциплина трябва, да не се краде… Като няма оборотни пари всичко е застинало… Населението няма нищо общо, но трябва да плаща това, което е изконсумирано…“

Забравихме ли, че благодарение на „бившите“ Созопол вече не е на созополчани, попита риторично и настоящият кмет:

Ще изчакаме да видим какво се случва с институциите, които водят съответните разследвания. Работим за увеличение на приходите, другите мерки са по-стриктно спазване и контрол по събираемостта на данъчните задължения. Бяха направени и съществени икономии в разходната част.

Не предвиждаме увеличение на такса смет и данък сгради. Общината ще направи оптимизации, които ще носят приходи.

Трудно ще ни бъде много. Ще разчитаме на европроекти, на субсидии от държавата, ще съкратим разходите, а дейностите, които могат да станат общински, ще станат. Ще се опитаме да стабилизираме общината и  който и да дойде след три години  половина да седи спокойно на този стол и да знае, че не му пари под краката, както на мен ми пари, много“.

По всичко личи, че горещо ще бъде в Созопол и след като планът за финансово оздравяване бъде гласуван на сесията на 30 юни. А и защото – Vox Populi, гласът народен в наследника на древна Аполония става все по-силен и все по-нетърпелив виновните да понесат своята отговорност.

Print Friendly

Автор: БНР-Бургас


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *