След като родителите на деца с увреждания алармираха на протест пред общината в Бургас, че след промените в социалните програми те ще получават по 50 лева месечно за отглеждане на децата си, от социалното министерство обещаха още пари, съобщиха от местната община.

Още 300 хиляди лева за Бургас по програмата „Личен асистент“ обещаха от министерството на Зорница Русинова. Ангажиментът е поет от министър Русинова при разговор с кмета Димитър Николов. Очаква се парите да бъдат преведени след 10 юни, при оптимизацията на бюджета, с който разполага този финансов инструмент за подпомагане на нуждаещите се.

Допълнителният ресурс ще позволи увеличаване на заплатените часове за обгрижване на болните. В момента близките, които извършват денонощни грижи, получават заплащане за по два часа дневно. Допълнителните пари ще позволят увеличение на заплатеното време, което се равнява на по 6-7 часа дневно.

Това не е първото искане във връзка с несправедливото разпределение на средствата по програмата „Личен асистент“, отправено тази година от община Бургас до Министерство на труда и социалната политика. Но то е първото, което среща разбиране и еднозначен отговор, твърдят от общинската администрация.

Малко преди обяд родители на деца с увреждания протестираха пред сградата на общината срещу условията, които предлага програмата „Личен асистент“. По тази програма децата със специфични нужди и лицата с увреждания имат право на 40 часа месечно обгрижване.

С протестиращите разговаря заместник-кметът по здравеопазване, социални дейности и спорт д-р Лорис Мануелян. Той обясни, че тази година за Бургас по програмата са определени около половин милион лева, които са разпределени между 145 семейства. Предходната година парите са били повече, а семействата – по-малко – 96 на брой. Освен това новата методика не прави разлика между големи и малки общини, където броят на нуждаещите се е различен.

Родители на деца с увреждания излизат на протест в Бургас

Родители на деца с увреждания излизат на протест в Бургас

Новите правила на програмата личен асистент са подигравка, коментират потърпевшите

Заместник-кметът подкрепи родителите в справедливите им искания. По думите му в Бургас има и социални механизми, разработени за семейства в нужда. Един от тях е еднократна помощ от 700 до 3000 лева при закупуване на общинско жилище. Предстои в града са бъдат открити дневни центрове за хора с увреждания – в Морската градина и в квартал Банево.