160-90-bylgarskata-koleda

СИНДРОМ НА СЧУПЕНИТЕ ОГЛЕДАЛА

 

Несправедливост, отразена в огледалните неврони, води до протести

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

През 1992 г.италианският лекар и учен Марко Якобониустанови, че групимозъчни невронина маймуни се активират не само когато маймуната извърши действие – например, взема банан от кошницата, но и когато маймуната гледа (или чува) друга маймуна, която изпълнява това действие.Д-р Якобони нарече тезинервни клетки „огледални неврони“ (mirror neurons). Теса мозъчни огледала, които притежават „мъдростта да виждат“ –Sapervedere, както е казвал Леонардо да Винчи.Огледалните неврониразбиратдействието(action understanding) и го имитират, възпроизвеждат(action production).

Мозъчните огледалаработят по начин, сходен на copypaste в компютрите. Когато са счупени(broken mirrorsneurons), настъпват болести, например аутизъм и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (attention deficit, hyperactivity disorder– ADHD), също така – поведенчески нарушения, като липса на емпатия (съпричастност).  Аутизъм, хиперактивност и апатия често имаи при български и евроатлантически политици.

 

 

Но преди това Сара Броснан (от Катедра по антропология на Емори университета в Атланта, Джорджия, САЩ) описва експериментите си с  маймуните Нанси и Унни:“Нанси обича краставици и винаги ги изяжда, когато й даваме. Един ден обаче Унни получи грозде, което те двете обичат повече от краставиците, а на Нанси давахме само краставица. Тогава Нанси хвърли краставицата по нас и се отдалечи разгневена. Не ви ли прилича на някой, който и вие познавате? Хората също реагират с гняв, когато не се осъществяват очакванията им за справедливост.“That’s not fair! (това не е честно!) – писа д-р Сара Броснан.

Сега, във времето на газово-петролната цивилизация, играта е още по-нечестна – несправедливостта безсрамно дефилира в много области на човешкия живот. Огромна част от парите на света са притежание на малък процент  от хората. „Между нас и вас зее голяма пропаст“ –  напомня ни притчата за бедния Лазар и богаташа(Лука 16: 26). Само част от парите се разпределят благотворително –Уорън Бъфет, Бил Гейтс и други милиардери полагат „Клетва за дарение“ –даряване на минимум 50 на сто от състоянието за „Добруване на човечеството в целия свят” – девиз на Фондация „Рокфелер”.

Тези възхитителни действия рядко се отразяват в мозъчните огледала на съвременните богати българи. Все пак, огледалните неврони на някои от тях действат перфектно за „Добруване на българите“, примери – световноизвестният физик Минко Балкански, мултимилионерите Игнат Канев (в Канада) и Шефкет Чападжиев (в САЩ), Райна Кабаиванска, Димитър Бербатов и Стилиян Петров.

„В България не знам какво правят хората с парите си. Има много хора с пари, много богати хора, но какво правятс парите си? Питайте ги! Аз се чудя” – каза проф. Балкански.

В същото време зее най-дълбоката пропаств историята на човечеството –бедни и богати, гладни и охранени, неграмотни и образовани. Пропастта накара хората да протестиратпо улиците и площадите на много европейски градове. Български майки с болните си деца няколко месеца бяха пред парламента, защото „Системата ги убива“. Хиляди българи от различни градове блокират пътища – искат по-добър стандарт на живот.Французи и белгийци с жълти жилетки не спират съботните си протести(между жълтите жилетки и българските жълти павета разликата е не само количествена). Френски ученици на колене с ръце, вдигнати зад врата,  блокираха 450 гимназии – в мозъчните им огледала са отразени ученицитепреди тях, протестиращипо този начин. Протест със строителна техника и камиони, паркирани на бул. „Цариградско шосе“  в София, организираха от Камарата на строителите в България. Български шофьори ще „окупират“ Европейския парламент в Брюксел – в израз на протест срещу „Пакета на Макрон за мобилност“.Те няма да спират докато президента Макрон не каже „Разбрах ви“ – както каза на жълтите жилетки във Франция.

В „Огледалния свят“  на българската политика вече има много пациенти със „синдром на счупените огледала“. Те– президент, опозиционни и коалиционни водачи – са хиперактивни, няма креативност и емпатияв посланията им. Демагогията и популизмът са най-често използваната вербалистиказа критикуване направителството. Дежурни асистентина премиера им отговарят сподобна яростна словесност. От този пубертетно-махленски словесен пейзаж личи, че водещите ни политици са на равнището на примитивното „природно състояние” (враждебност, недоверие, съперничество за надмощие), а не –на „политическото състояние”, на социалния договор, „подписан“ с българските граждани.*

Има, разбира се,и другипациенти със синдрома на счупените огледала. По повод говоренето на Елена Поптодорживкова, че на България е нужна военна база на  НАТО във Варна или Бургас да ни пази от Русия, много българи й напомниха, че уроците от Първата и Втората световна война не са научени. Един бивш Приятел на САЩ, настоящ Приятел на България, я запита:  „Защо бивш български посланик в САЩ стана настоящ амеркански посланик на НАТО в България?“.Нейната стратегия и тази на Атлантическия клуб в България е„оцеляване на най-въоръжените“ (survival of the most armed) –пример за антихуманнадипломация. Докато съвременните еволюционни биолози дават предимство на „оцеляване на най-хубавите“ (survival of the nicest) – в алтруистичния, не в козметичния смисъл.

На тези ястреби и ястребки казвам Calm down, please (успокойте се, моля!). Англичаните имат „put the cat among the pigeons“, подобно на нашето „сами пускаме вълка в кошарата“.По ViaPontica (черноморски път) и ViaAristotelis (задбалкански път, описан още от Аристотел) трябва да летят бели гълъби, а не ястребите на НАТО и Русия. Нека помним, че най-големият недостатък на човек е устойчивата аморалност – „диагноза“ на Достоевски, написанав “Записки от подземието”.

Когато не се осъществяват очакванията за справедливост, тогава Неманя Костурица на въпрос на журналист “по кого ще хвърлите обувка?” каза „По Клинтън, защото бомбардира страната ми”. Мозъчните огледала на кой български политик и интелектуалец могат да се разгневат по този начин? Сега по-отразявани са проявите на преводачите на инструкциите на Сорос и други НПО, които искат да неолиберализират нашето общество като го дебългаризират.

В такъв „огледален свят” не е изненадващо, че други българи подражават на политиците. Любомъдри читателю, никой не знае докога ще продължи „войната на огледалата” в България.

Все пак,справедливостта и съпричастността – не алчността и агресията – ще направят по-стабилно човешкото общество. И белите гълъби ще летят вмногозвездното небе на обединена Европа. И на миролюбивите Бургас и Варна.

____________________________________________________________

*Концепцията за тези състояния е описана от велики философи – един от тях е Томас Хобс в книгите си „За гражданина” и „Левиатан. Материя и форма на държавната власт“, публикувани съответно през 1642 и 1651 г. Мото на тези книги е bellum omnium contra omnesвойна на всеки срещу всеки.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *