35128938_1335499479927839_3789232186771636224_n

Първи международен фестивал на бирата в Бургас

                   

101 Beer FestБургас

1921 юли 2018

 

 

КРАФТ БИРА! ЩО Е ТО?

 

И бог създаде мъжа и жената. И после хмел и малц. Вода имаше. И те ги свариха заедно. И после опитаха! И така е и до днес!

 

            Какво е крафт бира и защо да я опитате? Отговорът е много лесен. Ако сте заклет фен на бирата и сте убедени, че това  е вашата напитка , то задължително трябва да опитате крафт бира- заради безкрайните възможности от  различни вкусове и аромати. При създаването на крафт  бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт  бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%), а в някои бири дори и по-висок.

 

Всъщност т.нар. крафт или занаятчийски пивоварни се появяват през 90-те години в САЩ. Обикновено са частни, малки и произвеждат ограничено количество бира. Пивоварите обаче не залагат толкова на количеството, колкото на качеството и вкусовете на бирата.

 

Вълната постепенно се пренася и в Европа, а от няколко години и в България. В България вече има няколко занаятчийски пивоварни с уникално производство на крафт бира. Крафт бирите нахлуха с голяма бързина в полезрението на българските любители в последните две-три години. За тях започна да се говори все повече, а тяхната рекламна стратегия се развива „от уста на уста“ най-често в социалните мрежи.

 

При направата на крафт бира голяма част от процеса се извършва ръчно от тесен кръг хора в малка пивоварна. В контраст с масовите бири на пазара е и крафт пивото, в което потребителите намират много по-широка гама от вкусове, аромати, както и разнообразие в цвят, плътност, алкохолно съдържание.

 

Крафт-пивоварните представляват „малки, независими и традиционни“ предприятия за производство на нетрадиционна бира.

 

Тези видове крафт бира не се намират навсякъде разбира се. За някои от тях ще научите от прочетеното тук , а другите ще откриете сами, когато дойдете на 101 BEER FEST във Флората от 19 до 21 юли.

 

 

29496708_1826937510933607_7042411034337869824_o1.„Диво пиво“ – гладна мечка хоро не играе , но с Диво пиво е като е като Дженифър Лопес. Мечката е на етикета на бирата и човек не може да я сбърка. Изцяло български продукт, произведен в първата българска микропивоварна, която бутилира бира за пазара. Става въпрос за Пивоварна 359 разположена в софийското село Мрамор, от което е и водата за продукцията им. Нефилтриран, светло-кехлибарен ейл с немски малц Weyermann, американски сортове хмелове, произведени в България и мая от Белгия. Диво пиво е плод на три годишна разработка и е леко побългарен вариант на блонд ейл – пивка, с леко битър и сух завършек. Нефилтрирана, с вторична ферментация в бутилката.

 

 

Диво пиво

Количество: 500 мл.
Алк.: 4.5%
Стил: Светъл ейл
Цвят: Светло

 

Ах! Red Ale

Количество: 330 мл.
Алк.: 6.2%
Стил: Подправен червен ейл
Цвят: Червен

Бирената работилница представя може би най-странната за сега бира от родните марки. Червен ейл с мента и мурсалски чай. И двете съставки са доста осезаеми като на моменти дори надвишават малца и хмела в бирата. Вари се по поръчка в белгийска пивоварна.

 

 1. „Гларус”- Светла бира направена по технологията на „ейла“. Популярна във Великобритания и САЩ сред любителите на крафт бира, заради многобройните възможни комбинации от хмел и малц, които водят до много интересни резултати. В този вариант са използвани aмерикански и словенски хмел, които се допълват отлично и придават свежо усещане на цитрус. Малцът изпъква с леко бисквитена и карамелена нотка.

 

Количество: 500 мл.
Алк.: 4.2%
Стил: Английски светъл ейл
Цвят: Златисто-кехлибарен

 

 

 1. “Бял Щърк” Алк.:5 % Бял Щърк е бутикова бира, създадена в България.”Компанията и бирата носят името на Белия щъркел, който е способен да прелети 12 000 км, за да намери точната локация и така ние се доближаваме до намирането на нашите почитатели.”- споделя управителя Карел Роел. Бирата е горно ферментирал ейл с вторична ферментация в бутилката. Оригинална рецепта, която е един деликатен баланс между следните съставки: три различни баварски сорта малц, два американски вида хмел – Каскада и Нъгет, белгийска мая. Рецептата на White Storck е тайна, a изпълнението й отнема около месец.

 

 

 1. Пивоварна Металхед –здрав рок, здрава бира за здрави хора. Струва си да опиташ:Pale Ale, 5,4% – Лекият горчив послевкус подканя за още една.New England IPA, 6,9% – Свеж аромат на ананас и грейпфрут. Плътна и леко сладка при отпиване с вкус на цитруси и карамел, с лека приятна горчивина и отделни тревисти нотки на края. Измамно пивка, но опасна, като приятелката на твоята приятелка.Space Lord India Pale Lager, 5,5% – Разкошна лятна бира. Типичните за IPL стила свежест, чистота и приглушена горчивина са отлично подчертани от сериозните количества хмел, а ароматът на ананас, цитрусови плодове, пъпеш, цветя и трева я прави Много пивка, идеална за горещите летни дни.

 

 1. Казан Артизан – майсторска бира , прясно сварена в Бистрица от занаятчийска пивоварна. Подробностите са тайна. Елате и опитайте.
 2. Black pine – крафт бира създадена от млади ентусиасти, превърнали се в майстори пивовари професионалисти и представяйки:IPA 6,7% – американски хмел с цитрусов аромат,Pale Ale 5.4 % – светъл ейл с леки карамелени нотки,Stout 6.7% – черен, плътен със силно кафено-какаово включване в аромата. Хм…интересно!
 3. Beer Bastards представя бири с емоции – свежи, цветни и приятни за споделяне, което личи и от техните имена – „ Опасен чар” , „Баси кефа” и „ По – полека”, а изненадите предстоят! Опитайте
 4. Veritas – Веритас е българска Жива Бира, която се вари вПивоварната в Бургас. Марката Veritas и бирата са създадени през Mай 2015 година.

Veritas е жива бира – не е филтрирана, нито пастьоризирана. Слабо-газирана, свежа и ароматна.

Veritas (лат) е истина. Истинската бургаска бира!

 

 1. Айляк – звучно и предразполагащо за …почивка. стил Индия пейл ейл (IPA), така нашумял по света и предизвикващ сетивата с характерен цитрусов аромат и вкус и солидна горчивина. Прави впечатление, че на етикета е отбелязано, че това е сесийна IPA, което предполага да е до 5% алк., но всъщност е 6%. Алкохолът обаче по никакъв начин не се усеща за сметка на интензивния цитрусов аромат и вкус.
 2. Golem – Тази уникална крафт бира на полската пивоварна Голем може да опитате единствено и само на“101 beer fest”. Ще останете изненадани от вкуса и плътността на пивото.
 3. 11. MalmöBrewing
  За първи път, единствено и само по време на101BeerFestBurgas 2018 на гости ни идва MalmöBrewing
  Те казват че, никога не са се смятали за даденост. Ето защо работят усилено всеки ден, за да създадат нещо ново, което си заслужава да добавят на бирената сцена. Така, както направиха това срещу Щвейцария на Световното.

 

 

В следващата информация очаквайте най- приятната изненада за всички любители на бирата. А, тя е много голяма. Следете ни  във фейсбук страниците на събитието и се информирайте от публикациите на Бургаските медии.

 

Очакваме Ви на 19 и 20 юли от 16.00 до 22.00 ч.  и на 21 юли от 12.00 до 22.00 ч.

И не забравяйте – на 20 юли от 19.00ч. – концерт на група „Обратен ефект” и…много бира!

 

 

Организатор: Експо Тим ООД

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


 • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *