88f2b842c42df5288fe9b9bbda6867a7

Поморие отбеляза 142 години от Освобождението си

На 8 февруари 1878 година е освободен и Несебър,но там все още тази знаменателна дата не се чества …..

Честването по повод 142-рата годишнина от Освобождението на Поморие от Османско владичество се проведе в центъра на града, пред паметните плочи на участниците в Освободителната война. Под звуците на химна ритуално бе издигнат българският трибагреник.

В знак на признателност към героите освободители, свещениците от храм „Свето Рождество Богородично“ и Агатополският епископ Йеротей отслужиха благодарствен молебен.

С поклон пред паметта на загиналите, кметът на Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, заместник – кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици, ученици, учители, жители и гости на града поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на героите.

Във фоайето на НЧ „Просвета 1888“  Поморие бе открита изложба на петдесет броя архивни кадри, дело на фотографа Петър Калъчев.

В края на 2019 г. Община Поморие откупи фото архива на Петър Калъчев, състоящ се от 149 оригинални стъклени фотографски плаки. В тях са запечатани неповторими моменти от бита, архитектурата и развитието на Поморие от началото до средата на ХХ век – всичко това неделима част от историята на града ни.

Петър Калъчев впечатлява не само с майсторството си на документалист на своето време, но и с усета на фотограф-художник, вплел лица, събития и състояния във високостойностни художествени произведения. По негови фотоси са правени пощенски картички на Поморие и Несебър.

„Това не е просто изложба с документални фотоси на улици и сгради. Благодарение на Община Поморие градът ни разполага с уникални кадри от бита на поморийци, за които можем да претендираме дори за патент, като например кадри от първия джет, как рибари карат ски с гребла, кадри снимани от самолет, което за времето си е невиждано постижение за фотографията.“ , каза с усмивка председателят на читалището Милчо Талев и допълни: „Ако не беше откупен, този архив щеше да бъде унищожен. Плаките бяха с доста поражения, някои от тях бяха нападнати от плесени. След като специално създадена от кмета комисия прие и описа плаките, специалист фотограф ги обработи и консервира. Така безценният архив на Петър Калъчев, съдържащ част от историята на Поморие, ще бъде съхранен“ .

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец февруари 2020 г., във фоайето на читалището.

Print Friendly

Автор: БНР-Бургас


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *