148898285351287

От „М-БУС” настояват за проверка на договори

Транспортният бранш: Проверките срещу сивия сектор трябва да обхванат и специализираните превози

Повече от месец, след като шест транспортни фирми от област Бургас изпратиха отворено писмо до институциите с призив за спешни проверки срещу нелегалните копърки, положението не се е променило. Сигналът предизвика проверки, които установиха няколко нарушения, и приключиха. Това обаче не ограничава сивия сектор, който все още работи необезпокоявано без да плаща данъци на държавата.

Затова от транспортния бранш на светло призовават проверките на пътя, автогарите и стоянките на таксиметровите автомобили да станат ежедневни или поне по-чести. Те настояват  контролът да обхване и  автобусите, извършващи  специализирани превози. Причината е, че част от тях всъщност возят пътници както това  се прави по редовни линии срещу билет или абонаментна карта, което е нарушение на закона.

„Админстрацията няма как да противодейства на проблема, ако  проверките се извършват само по конкретен повод. За да се стигне до решение, трябва ежедневна работа, също  познаване на нормативната база, защото ние сме ощетявани и от специализираните превози, които обират клиентите ни от редовните линии”, заяви управителят на „М-Бус” Румен Христов.

От „М-БУС” настояват да бъде проверено колко договори с работодатели в действителност имат фирмите, които са хванати в нарушение, докато техните автобуси се движат с табели „Специализиран превоз” и спадат ли изцяло в нормативните изисквания.

„М-БУС” прави и разяснение какво представлява специализираният транспорт и кой може да го извършва.

Според закона специализираният превоз се извършва на организирана група работници и служители на един работодател, по силата на сключен с превозвач договор. Съставът на пътуващите в автобуса, в който се извършва превозът, е постоянен и имената на пътуващите са декларирани от работодателя като негови  служители.

Превозът се осъществява по маршрутно разписание, съгласувано  между страните и Автомобилна администрация. Той  съдържа няколко на брой спирки по местоживеене на работниците и служителите, и една спирка за слизане – съответно за качване, която е седалището на месторабота на служителите.

Превоз по редовни линии се осъществява съгласно маршрутни разписания, съгласувани между общините, явяващи се начална и крайна спирка по маршрута, и утвърдени от областния управител или министъра на транспорта, в зависимост от вида на транспортната схема. Тези маршрутни разписания имат най-често много на брой спирки във всички населени места, през които преминават. Възлагането им  се осъществява от общините по предвидения в закона ред.

„Всеки ден ставаме свидетели как сивият сектор отклонява и без това малкото на брой пътници. Така ефектър от пандемията става още по-неблагоприятен. Затова призоваваме институциите да засилят контрола”, заявяват от „М-БУС”.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *