444

Обучават първокласници на пътна безопасност в Бургас

Нови 46 първокласници, този път от училище „Константин Преславски” в Бургас, бяха обучени в превантивната кампания по пътна безопасност – „Спри! Огледай се! Помахай”, реализирана пилотно за България от Volvo Trucks и ОДМВР – Бургас на територията на Община Бургас.

Екипът на Volvo Trucks, ръководен от Димитър Джамбазов, запозна малчуганите с рисковете на пътния трафик в градски условия и с огромното значение на вниманието при участието на хората в него без значение в какво качество : като пешеходци, водачи на леки автомобили или камиони.

Всеки от първокласниците след теоретичното обучение участва и в практическата част, като качвайки се в кабината на товарния автомобил установи какво представлява „сляпата зона” за водача на камиона и колко важно е особено децата да внимават, забелязвайки на пътя обемните автомобили.

Малчуганите, облечени в специални светлоотразителни жилетки, самостоятелно пресякоха по пешеходната пътека пред кабината на товарния автомобил, като се убедиха от каква важност е изнасянето на товарния автомобил на пътното платно и как дори и на тротоара могат да бъдат засегнати от каросерията му.

В тази посока работят и инициаторите на превантивната кампания от Volvo Trucks, които с помощта на полицията и Община – Бургас повишават безопасното поведение на подрастващите в случай на рискови ситуации на пътя. Най-значимото в тази кампания е посланието – „Спри! Огледай се! Помахай”, съобразявайки се с което първокласниците с цел да бъдат забелязани, махат на шофьора на камиона и след като са получили обратно помахване, пресичат.

Обучението „Спри! Огледай се! Помахай” в Бургас е реализирано с първокласниците от няколко училища, сред които „Братя Миладинови”, „Ал.Г.Коджакафалията”, „Елин Пелин” и „Константин Преславски”. От старта си в Дания превантивната инициатива е обхванала над 100 000 деца от 13 държави. От началото на учебната 2018/2019 година в Бургас са обучени общо 200 първокласници, като тепърва броя им ще се увеличава, тъй като в кампанията предстои да се проведат обучения и в училище „Христо Ботев”.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *