3aSSQAS

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол

Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града
Изложба, представяща новооткрити артефакти, които са част от фондовете на Историческия музей в Приморско, беше открита в музея „История на котвата“ в Ахтопол. Тя е организирана и осъществена от сдружение „Черноморска Странджа“ с председател народният представител инж. Петър Кънев.
Показани са ранно средновековни лампи, различни видове керамични съдове и други предмети от ежедневието на хората, обитавали района недалеч от Приморско във времето на късната античност. 
Експозицията може да бъде видяна в хотел „Невен“ в морския град, където целогодишно е отворена и изключително интересната музейна сбирка. Тя е достъпна за безплатни посещения през целия курортен сезон.
„Вече е традиция, в началото на лятото да правим в Ахтопол стойностни културни събития. На откриването на изложбата се събра интелектуалният елит на региона. Музеят „История на котвата“ вече е познат на туристите, много хора го посещават“, коментира инж. Петър Кънев.
4При откриването на изложбата беше огласен щедър дарителски жест – учителят – историк Емилиян Делишменов дари на сдружение „Черноморска Странджа“ личната си библиотека. С придобиването й се създава Черноморска библиотека, която скоро ще бъде обогатена с още книги, научно – популярни списания и различна документация, свъразна с морето и морската история.

Дейността на сдружение „Черноморска Странджа“ обхваща поредица от полезни каузи, помагащи за опазването на културно – историческото наследство на страната ни. Вече десет години организацията устойчиво стимулира интереса на българските изследователи към Черноморието. 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *