Port Prim Art Fest. Picture 2DASDADA

На 12 октомври Порт Прим Арт Фест показа творбите на визуален артист

На 12 октомври Порт Прим Арт Фест показа творбите на визуален артист и представи двама изключителни поети

 

Днес фестивалът на изкуствата кани на театър с

Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас

 

 

Port Prim Art Fest. Picture 1SCASDFADFВ дните от 9 до 14 октомври, Порт Прим Арт Фест предлага на бургазлии и гостите на града срещи с нови изкуства и творци. На 12 октомври в Експозиционен център „Флора“, бе представянето на визуалния артист Борис Праматаров и поетите Йорданка Белева и Иво Рафаилов. Събитието уважиха патрона на Порт Прим Арт Фест за 2017година голямата ни актриса Цветана Манева, журналистът и продуцент Георги Тошев, творческият директор на форума – художникът Стефан Божков.

 

Творбите на Борис Праматаров са нещо изключително, различно и любопитно. Поради наситения работен календар на техния автор, те бяха представени от неговия брат – поетът, археолог, преводач и водолаз Калоян Праматаров. Докато той запознаваше публиката със специализирани материали за творчеството на визуалния артист, на екран течеше презентация, показваща в детайли работите му. Представен беше иновативен проект с име „Щрих и стих“, от който Борис Праматаров е част, заедно с аниматорите Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин. Той показва шест съвременни български поеми, облечени в анимация – „Млекарката“ на Димитър Воев, „Одеонъ“, „Естествен роман в 8 глави“ и „Малко сутрешно престъпление“ на Георги Господинов, „Постиндъстриал“ на Калоян Праматаров, „100% настроение“ на Дилян Еленков. Проектът показва как изглежда всяка от тези поеми графично, пречупена през погледа и светоусещането на аниматорите.

 

Борис Праматаров е визуален артист и художник. В творбите му присъстват силно тъмните краски, рисуващи фантастичен безпорядък, със собствен специфичен йерархичен ред. В тях откриваме препратки към митологията, фолклора, готиката, творбите на Бош и Дюрер. Завършил е „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия в София и магистратура по графичен дизайн в Кралската академия по изящни изкуства в Гент, Белгия. Има няколко самостоятелни изложби в София, Брюксел и Белград. Участва в множество общи изложения в Париж (“400 рисунки за изживяване“, Галерия „Lavigne Bastille”, 2012), Виена (Дом Витгенщайн, 2012), Ню Йорк (“Раздразнение“, изложба с илюстрациите от Ню Йорк Таймс, Галерия „7“, 2013), Марибор (“Μundus Vade Retro International Exhibition”, 2014), Дижон (“Отчуждение и анти-отчуждение“, SSE Space, 2014) и други.

Първата му книга „Моите демони“ е създадена, докато Борис Праматаров е в Южна Корея. Следват “Зъл двойник“ (2013, София), “Амигдала“ (2013, издателство United Dead Artists, Париж), “Черофобия“ (2015, Галерия „Е² & Αppât”, Брюксел), “Наблюдателят“ (2016, издателство „Le Dernier Cri”, Марсилия).

Негови творби са публикувани в „Ню Йорк Таймс“, „Де Стандаард“ (Белгия) и други авторитетни издания. Илюстрирал е „Руски Вълшебни Приказки“ събрани от Александър Афанасиев, Сонм, 2016. Комиксът му „Кратка история за Комуникацията“ печели престижната първа награда на Fumetto International Comix Competition, Люцерн, Швейцария, 2017.

 

 

 

Порт Прим Фест продължи с представянето на поетите Иво Рафаилов и Йорданка Белева, които събира не само стихът, но и любовта. Авторите представи писателката и журналист Силвия Чолева.

 

„Йорданка Белева, приятелите познават като „Дана“ – каза тя. „При нея всичко е точно и премерено. Тя допуска читателя в личния си свят с мярка, без да прекрачва границите на допустимото. Пише не само поезия – „Пеньоари и ладии“ (2002), „Й“ (2012) и „Пропуснатият момент“ (2017), но и проза – „Надморската височина на любовта“ (2011) и „Ключове“(2015)“. Стиховете на Йорданка Белева водят читателя из нейните световете и го срещат със семейството ѝ, любовта и пропуснатите моменти. Всяка дума е прецизно подбрана и оплетена по съвършен начин с другите. Резултатът са привидно кратки слова, които виртуозно свирят на емоциите на читателя. Литературното четене на Йорданка Белева на Порт Прим Арт Фест, я заля с вълни от аплодисменти, показващи непосредственото ѝ влияние върху публиката.

Йорданка Белева е магистър по българска филология. Защитава докторат за информационните възможности на библиотеките в европейските парламенти. Носител е на първи награди за поезия и проза. Нейни текстове са  публикувани на английски, немски, хърватски, чешки и арабски езици. Стихосбирката и „Пропуснатият момент“ е посветена на любовта и – поетът Иво Рафаилов, като в нея присъства и едноименно стихотворение – „Иво“.

 

Порт Прим Арт Фест продължава с неговото представяне. Иво Рафаилов е от Бургас, въпреки, че животът го разделя преди години с родния му град. „За мен, той е най-странният български поет“ – казва Силвия Чолева. „Многозначен е. При него присъстват пусти меланхолни пространства. Уж всичко е ясно в историите зад стиховете му, но в един момент, откриваш още и още смисли отвъд – като сън, в който отваряш врата след врата.“ Иво Рафаилов е особено интересен автор, които не се впуска прибързано в писане. Между двете му стихосбирки – „По пътя на покоя” (1996) и „Изброими изкушения” (2013), има години прекарани в редакция на чужди текстове и изготвяне на корици, за обличането им в книги. Той е и графичен дизайнер, фотограф, редактор, автор на многобройни корици на печатни произведения. Негово дело е и тази на „Пропуснатият момент“ на Дана Белева. Завършва културология в СУ „Св. Климент Охридски.“ Работи освен като графичен дизайнер на свободна практика и като редактор в списание „Съвременник”. Съосновател е на издателството за преводна поезия „Фрост”. Носител на награди за поезия и фотография. Участник в общи изложби в Ню Йорк, Лондон, Кордоба, Москва и София.

 

Днес, 13 октомври, Порт Прим Арт Фест ви кани от 19:00 часа в зала „НХК“ на театралната постановка на Лиза Шопова „Всичко или нищо“, с участието на Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас.

 

Организатори и домакини на Порт Прим Арт Фест са община Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *