1-2

Народно читалище „Пробуда 1931“Твърдица да се настани в бившата детска градина

Сградата на бившата детска градина в Твърдица да бъде нов дом за читалището на селото

Бившата детска градина в село Твърдица да смени статута си и да подслони Народно читалище „Пробуда 1931“ и пенсионерските клубове. Това предложение е изпратил регионалният представител за Югоизточен регион и член на НИС на СДС Дончо Златев до зам.-кмета по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Днес той, кметът на селото Сотир Йовчев, също от СДС, заместник-председателят на областния съвет на СДС-Бургас Славка Костадинова и Велян Велянов от клуба на СДС в Твърдица разгледаха всички помещения.

5Читалището на село Твърдица има дългогодишна история и мисията му е да съхранява традициите и културата на България. За жалост в момента то се помещава в подземието на кметството. Читалнята и библиотеката се намират в две малки стаички, а интересът към тях е огромен. През лятото около 50 деца посещават библиотеката не само, за да четата книги, но и за да рисуват и играят.

Отново в подземието през зимата се събират и членовете на мъжкия пенсионерки клуб, но условията за тях са повече от неприветливи. Самото кметство се намира в стара къща, а подземието му всъщност е мазе.

Същевременно сградата на бившата детска градина  вече не се използва по предназначение, защото децата са прекалено малко, за да сформират група.

„Затова  апелираме  Община Бургас да предприеме всички необходими стъпки по промяна на статута на сградата и от детска градина тя да стане читалище. Ние дори бихме подкрепили идеята  и кметството на село Твърдица също да бъде преместено в нея, защото има достатъчно място”, е призивът на Дончо Златев и останалите членове на СДС-Бургас.

Детската градина разполага с обширни и светли помещения, които могат да приемат както читалището, така и двата пенсионерки клуба в селото, и дори кметството. Събирането им на едно място ще е позитивна промяна за всички жители на Твърдица и ще вдъхне живот на представителната, но запустяваща  сграда.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *