3

МУЗЕЯТ В ПРИМОРСКО ГОСТУВА НА „ЧЕРНОМОРСКА СТРАНДЖА“ В АХТОПОЛ

 

 

Стана традиция в културния живот на Странджанското крайбрежие сдружението „Черноморска Странджа“ в началото на всеки курортен сезон да представя в Ахтопол стойностни културни събития и продукти. Тази година по негова покана там гостува изложба на раннохристиянска керамика от фондовете на Историческия музей в Приморско.

2В колекцията са включени новопридобити артефакти от странджанския шелф, в по-голямата си част дарени на музея в Приморско, който през последните години видимо е обогатил своите сбирки. Подбраната раннохристиянска керамика – местно производство, би правила чест на всеки голям музей в страната, а може би и извън нея.

Тя ще бъде показана в хотел „Невен“ в Ахтопол – където целогодишно е отворена и изключителната музейна сбирка „История на котвата“. Експозицията ще бъде достъпна за посещения през целия курортен сезон. Откриването е предвидено за 14 юни.

1-2rtrgrИзложбата ще бъде открита от инж. Петър Кънев – председател на сдружение „Черноморска Странджа“, народен представител и трайно свързан с местните хора човек. Ще присъстват и представители на Историческия музей в Приморско.

Вече десет години сдружение „Черноморска Странджа“ устойчиво стимулира интереса на българските изследователи към южната част от нашето Черноморие, а резултатите от тяхната работа са овеществени в културни факти, които имат значение за целия регион. И това е един от големите приноси на инж. П. Кънев.

Културната проява в Ахтопол има още един акцент. При откриване на изложбата ще бъде огласен щедър дарителски жест – учителят историк  Емилиян Делишменов дарява на сдружението личната си библиотека. С придобиването й сдружението поставя начало на своята черноморска библиотека, която скоро ще бъде обогатена и с още дарения.

Със силния си резонанс сред местната общественост – учители, музейни деятели, представители на интелигенцията и на общинските власти, ежегодните срещи с „учената култура“ в Ахтопол и инициативи като предстоящата изложба придобиват статут на култови събития. Те придават особена атмосфера на града и дълго се коментират в едно динамично развиващо се пространство – назовавано „Туристически район Южно Черноморие”.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *