53046647_241557396798330_5581806988997689344_n

Млад седесар пита премиера защо в страната има само една детска линейка

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ,

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП ГЕРБ

 

ОТ Г-Н ДОНЧО ЗЛАТЕВ,

ЧЛЕН НА НИС НА СДС,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИКВ НА МСДС

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Уважаеми г-н Премиер,

В Светлата седмица Ви пиша това писмо с надеждата, че молбата ми ще намери положителен отговор  във Ваше лице. Пиша Ви не само като настоящ Ваш политически партньор, а и като родител, като баща. Вие самият освен родител вече сте и дядо, затова вярвам, че ще приемете лично следващите думи.

Молбата ми към Вас е свързана с детското здравеопазване и по-специално с качеството на спешната медицинска помощ, особено, когато се касае за най-малките, най-беззащитните. Нашите деца. Навярно сте запознат с факта, че в Р България, към този момент има само една детска линейка и тя се намира в София. Моето предложение, към Вас е да отделите средства от Бюджета, в размер на 4 млн. лева, които да позволят закупуването на специализирани детски линейки, за нуждите на 27-те областни центрове, в страната.

Само за няколко дни от Правителството одобрихте допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. в размер 20.7 млн. лв., предназначени за вероизповеданията. От одобрените средства 15 млн. лв. са за източноправославното вероизповедание, което е остатък от държавната субсидия за 2019 г., а 5.77 млн. лв. са предназначени за мюсюлманското вероизповедание. Средствата по бюджета на Министерския съвет ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет и чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2019 г.

След това от УНСС обявиха, че са пред финансова криза и ако не получат спешно от държавата едни допълнителни 7 млн. лева ще трябва да обявят фалит. Вие, г-н Премиер, лично посетихте университета, срещнахте се с ректора г-н Статев и обявихте пред медиите, че държавата ще намери така необходимите за УНСС 7.5 млн. лева за изграждането на нов корпус. Министърът на финансите дори обяви, че сумата едва ли ще е достатъчна, т.е. може да очакваме ръководството на университета скоро пак да почука на Вашата врата за пари.

Г-н Премиер, позволете ми да бъда скептично настроен, че допълнителните средства от централния бюджет, които ще отидат да подпомогнат ръководствата на вероизповеданията и университета, ще бъдат оползотворени както трябва. Защото ако на тези ръководители можеше да се разчита, че ще защитават публичния и обществен интерес, то нямаше да се стигне до положението да дължат милиони левове – кой на държавата, кой на частни фирми.

В светлината на тези събития смятам, че одобряването на тези малко над 4 млн. лева за детски линейки от Министерски съвет ще бъде в пъти по-смислено разходване на публичните средства. Чрез тези средства ще дадете шанс на хиляди български деца.

Над 6000 деца в България се раждат недоносени за година. Това е около 10% от общия брой на родените деца в България, при спад до 4% в Европа. Нека помогнем на всички тези деца и техните семейства, като се опитаме да осигурим по-добри условия.

Стойността на подобен тип специализирана детска линейка е около 150 000 лв. Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка. Кувьозът притежава вграден мониторинг на кислородната концентрация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока автономност на апарата.

В специално помещение на кувьоза е инсталирана преносима кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предназначение, чрез който може или да се подава сгъстен кислород към транспортен респиратор или да се осъществява кислородна терапия с регулируем поток чрез директно администриране на кислород в пациентният отсек на кувьоза.

В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предназначена за педиатрични пациенти и е окомплектована с комфортен хигиеничен матрак и предпазни колани. За подпомагане на манипулациите, носилките се фиксират върху механична основа, с възможност за контрол на позицията в три посоки. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и позволява само за минута линейката да се модифицира от неонатална в педиатрична линейка, както и обратно.

С цел осигуряване на възможност за провеждане на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, линейката е оборудвана и със съвременен микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни.

Към медицинското оборудване са включени и други основни животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и оборудване, като дефибрилатор с приставки за деца и бебета, пациентски монитор, помощна носилка за ръчно транспортиране, мобилен стол за пациенти в седящо положение, вакуумна инсталация, стационарна и мобилна кислородни системи.

Г-н Премиер,

Искрено вярвам и се надявам, че с Вашето съдействие и решителност, заставайки на страната на справедливостта, както и с абсолютната Ви нетърпимост към социалната несправедливост, ще обърнете внимание на молбата ми. Нашите деца са нашето бъдеще. И ако днес „градим България“, нека да я изградим така, че да има кой да я наследи утре.

 

 

С уважение:

/Дончо Златев/

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *