Учениците от ОУ „Христо Смирненски“ в Карнобат, в което тази нощ имаше пожар, ще довършат учебната година в сградата на училище „Минко Неволин“, което е в непосредствена близост, съобщиха от Министерството на образованието. Това решение е взето днес от кмета на общината Георги Димитров след разговори с министър Меглена Кунева и зам.-министър Диян Стаматов.

Основното училище в Карнобат изгоря напълно

Основното училище в Карнобат изгоря напълно

Учебната седмица за възпитаниците на ОУ „Христо Смирненски” приключи

Четвъртък и петък – 24 и 25 март, са обявени за неучебни дни за учениците, а априлската ваканция ще бъде изместена напред с една седмица, за да може училище „Минко Неволин“ да бъде подготвено да приеме децата. В момента сградата му не се използва, а първият етаж е ремонтиран наскоро за предстоящ социален проект.

С така създадената организация няма да има промени в учебния план, а материалът за двата неучебни дни ще бъде наваксан.

Гори основно училище в Карнобат

Гори основно училище в Карнобат

Не е имало ученици в сградата

На място в Карнобат са представители на Регионалния инспекторат по образованието –  Бургас, както и директорът на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН, за да окажат необходимата подкрепа.

В ОУ „Христо Смирненски“ учат 469 деца от I до VII клас, има и още 36 деца в предучилищните групи.

В момента на първия етаж във „временното” училище може да се провеждат учебни занятия, но на втория етаж е небходимо да се направи бързо освежаване и почистване, твърдят от общинския съвет на Карнобат. Ремонтът на втория етаж ще бъде по време на пролетната ваканция, която там ще бъде седмица по-рано от предвиденото. Така докато учениците почиват, ремонтът ще може да бъде завършен.

Кметът не се притеснява от краткия срок за подготовка на сградата, защото вече е издал заповед за извънреден труд. Постоянно се увеличава броят на доброволците, които искат да помогнат.

В часовете след пожара кметът е бил потърсен от много граждани и фирми, които са готови да се включат със свои сили и средства във възстановителните работи и на изгорялото учебно заведение.

По всичко личи, че възстановяването на ОУ „Христо Смирненски”, което беше унищожено от пожар, се превръща в общоградска кауза. Поднасям своите благодарности на учителите, за това че че спасиха нашите деца” – заяви кметът.

Според него случващото се показва, че всички училища са важни за карнобатлии и тъй като едно от тях е в беда, всички му помагат.

Вече е разкрита и дарителска сметка, където желаещите могат да превеждат средства за възстановяването на ОУ „Христо Смирненски“.