Д.Бойчев (1)

„Казусът с банкоматите АТМ в Слънчев бряг с марката „Euronet” е сериозен

Бойчев: Да се потърси решение на проблема с банкомати като „Euronet” чрез законодателна инициатива

 

„Казусът с банкоматите АТМ в Слънчев бряг с марката „Euronet” е сериозен и трябва да се търси дългосрочно решение. Освен публикации в медиите, като народен представител съм получил редица сигнали по темата. Проблемът касае международна регулация, но ние трябва да обърнем сериозно внимание на национално ниво. Няма как да позволим на една фирма да се облагодетелства върху цял отрасъл – тя влияе негативно на туризма ни. Аз и моите колеги сме готови да обсъдим законодателна инициатива, при положение, че от страна на финансовото министерство ни подадат предложения и текстове“.

Това заяви народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев от трибуната на НС. Бургаският депутат постави въпрос за посреднически банкомати, разположени основно по черноморските курорти. Бойчев посочи, че устройствата АТМ на фирмата „Euronet” събират несъразмерно високи удръжки при теглене от сметка във валута.

“Многократно чуждестранни и български граждани се налага в рамките на своя престой в страната ни да използват услугите на посочените по-горе банкомати. Сумите, които им се удържат са в рамките на 10-15% от платежната услуга – притеснително голям процент. Проблемът не е нов, а използването на тaкa нaрeчeнитe пocрeдничecки бaнкoмaти е разрешено от закона“, коментира още Бойчев.

Той подчерта, че в една особено трудна за българския туризъм година, подобни сигнали от граждани, избрали българското Черноморие за своя почивка, уронват престижа на страната, вредят на имиджа й на сигурна и достъпна туристическа дестинация.

Министърът на финансите Кирил Ананиев посочи, че е потърсил и данни от Българска народна банка (БНБ) като обвързан орган. От там са посочили, че през 2019 г. е направена проверка по подобни сигнали на дейността на дружеството, но е бил спазен регламентът за предварително уведомяване на клиентите за приложими такси и теглене на валута. По данни на БНБ към края на месец юни т.г. дружеството „Еuronet services ЕООД“ оперира с 28 терминални устройства на АТМ. По-голямата част от тях са разположени в морските курорти, малък брой има и в София и на ГКПП.

„Насочихме вниманието на ресорното министерство и БНБ към темата и трябва да има резултати в посока разрешаване на казуса“, коментира Бойчев. Народният представител от ГЕРБ ще очаква още допълнителна информация и анализ по темата от страна на Министерството на финансите и БНБ като отговорни органи.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *