Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на брега при къмпинг „Градина“, се отказва от проекта. Това съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи в петък.

Новината дойде непосредствено преди началото на проверката, която извършва по Южното Черноморие началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов по нареждане на премиера Бойко Борисов. Малко по-късно Несторов обяви, че от понеделник ще бъдат спрени строителните дейности и на плажа „Алепу“.

За строежите се разбра в последните дни.

Такива дейности текат при къмпинг „Градина“, на Шофьорския плаж в местността „Алепу“, станал известен като плажът от последната сцена на филма „Оркестър без име“, както и край къмпинг „Арапя“.

По-рано кметът на Созопол коментира пред NOVA случаите при къмпинг „Смокиня“ и къмпинг „Градина“.

„Законът за земята влиза в сила 1991 г. От тогава до ден днешен този закон всяка година се променя. Когато се приема законът, влизат в сила и трита вида собственост – държавна, частна и общинска. Съответно,

когато се раздава земята, тогава никой в България не е споменавал думата „дюна”,

коментира Рейзи възникналата дискусия от последните дни.

По думите му тези земи са били лозя и са се раздали като лозя. „Една част от тях бяха ниви, раздадоха се като ниви. Друга част бяха гори, раздадоха се като гори”, каза още той. Рейзи припомни, че през 2008 г. влиза в сила Законът за Черноморското крайбрежие. „През 2009 г. избухна скандалът „Дюнигейт” и тогава започна да се говори за дюните като такива. Оттогава насам, където и каквото и да се случи, всички говорят за дюни”, коментира още Рейзи.

За случая „Смокиня”,

Рейзи заяви: „Там има престъпление – то не влиза в компетенциите на общината до такава степен, че някой е отишъл и е посегнал върху тази природна даденост. От там нататък, съответните институции са взели мерки, виновните са заловени и те ще си понесат отговорността”.

За къмпинг „Градина”

Рейзи коментира, че там, където ще се прави въпросният ресторант, няма дюна. „По нотариален акт там е нива. Всички екологични процедури за тези райони минават стриктно”, каза още той.

 

На терен до къмпинг „Арапя“ пък тежка строителна техника дълбае основи за комуникационна техника, на мястото на изсечени десетки борови дървета, поставени са основите на масивни постройки. Общо 13 вили ще бъдат изградени на брега край „Арапя“, каза в ефира на „Здравей, България“ по NOVA кметът на Община Царево Георги Лапчев. Той увери, че всички строителни дейности там са законни.

„Тези сигнали минават под шапката на бъдещите избори.

Тези имоти са се превърнали в урегулирани поземлени територии през 2005, 2006, 2007 г.,

а знаем, че тогава и общината и държавата се управляват от БСП. Сега някак си несериозно изглежда същите тези хора да излизат на паветата и да скандират, че това тук не е редно при условие, че е самите са поставили началото“, заяви той.

Първото разрешително на инвеститора на това място било издадено през 2007 г. „Първоначално заложените параметри са огромни. Тук е трябвало да има огромен билдинг с площ 20 000 км.м. Сега обектът ще бъде четири пъти по-малък. Това е договорено след дълги разговори с инвеститора“, каза още Лапчев.

Той беше категоричен, че

няма намерение да се обяснява и оправдава за това, че спазва закона,

допускайки строителството на „Арапя“. И допълни, че вече е сезирал прокуратурата, за да извърши и тя проверка. „Когато е спазено цялото законодателство в България и ЕС, да не издам разрешение, означава да превиша правата си“, коментира Лапчев.

Той призова за скорошно приемане на общ устройствен план на общината. Към момента такъв липсвал заради жалби от природозащитници.