2 (3)

Дискусия в Бургас представи социални мерки и здравни програми

 

 

Продължаване на социалните мерки за семействата по време на пандемията, стартиране на нови програми, надграждане на здравните грижи към децата в община Бургас. Това бяха част от акцентите на дискусия, посветена на социалната политика и програмите на община Бургас, свързани със здравните грижи към децата. Събитието се проведе в експоцентър „Флора“ по инициатива на Майки ГЕРБ и ЖЕНИ-ГЕРБ.

То включваше два панела: „Социалното министерство в помощ на родителите по време на пандемията“ и „Здравето на нашите деца – програми и практики на община Бургас“. Модератор на събитието беше общинският съветник и член на дамската организация Евелина Михалева. Освен родители в залата присъстваха бургаският депутат Ася Пеева, председателят на ОбС-Бургас Севдалина Турманова, общински съветници

“Въпреки ситуацията с Ковид-19, ЖЕНИ и Майки ГЕРБ продължаваме да работим и да следваме основните си цели – информираност, дискусия и помощ за обществото. Тази дискусия е посветена на всички въпроси и предложения в сферата на социалните услуги и здравеопазването през призмата на българските семейства с деца“, подчерта Евелина Михалева.

„Работим подкрепата да е универсална, но и специфична за всеки един човек. Ситуацията в цялата страна с пандемията, е много различна, и мерките непрекъснато се „прекрояват“. Една част от тях бяха съвместно с МОН. Сред мерките бяха насочване на работодателите, при възможност за дистанционна работа, еднократна помощ за работещи майки и бащи – за семейства с деца до 17 г. възраст, 325 лв., която и в момента е отворена“, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Около 6500 семейства вече са се възползвали, за Бургас те са около 300. Друга мярка е месечната помощ от 610 лв., ако детето е под карантина.

Интерес предизвика и новата мярка в помощ на родителите и на техните работодатели – детски кътове на работното място. Фирмите ще се обединяват и кандидатстват с проекти в размер от 50 до 150 хил.лв. Заплатата на детегледач от Бюрото по труда може да достигне до 1200 лв. Зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева обяви, че община Бургас има амбицията да кандидатства по тази програма.

Като добър пример беше посочена и  „Родители в заетост”, удължена до 2023 г. „Чрез нея може да се осигури детегледач от Бюрото по труда. Средно около 2000 семейства от страната са се включили в нея. В област Бургас са около 200 семейства”, коментира зам.министър Русинова.

Зам.-кметът Ананиева разясни параметрите на мащабната кампания „Мързеливо“ на община Бургас, свързана с очните заболявания при 6-годишните деца. От нея ще могат да се възползват общо 1852 деца в 4-та група от всички 34 бургаски градини. Община Бургас ще въведе още една профилактична програма – за гръбначни изкривявания при децата в ученическа възраст. „Здравето на най-малките бе сред акцентите в предизборната програма на кмета на Бургас Димитър Николов и ние изпълняваме последователни грижи, здравната култура е важна, а политиките на Община Бургасе е да се създадат от рано навици при децата“, допълни Ананиева.

Много родители имаха възможността да отправят своите въпроси към лекторите и да дадат предложения, свързани с промените за социалните надбавки, храненето в детските градини и училищата, възможностите за спорт сред подрастващите.

Срещата се проведе при спазване на всички мерки противоепидемични мерки и препоръки на Министерството на здравеопазването. Дамите от ГЕРБ продължават своята дейност и съвсем скоро ще бъде обявена следващата тема за обществена дискусия.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *