Kosti-Atanas Petrov

Диана Саватева при фермерите в Кости

Диана Саватева при фермерите в Кости: Съчувствам за загубите, ще има обезщетения

Депутати от ГЕРБ Бургас подготвят въпрос в рамките на парламентария контрол  за чумата по животните в Странджа

 

Унищожаването на животни е тежък момент за всеки стопанин, съчувствам за загубите, в момента важно е да получите адекватни обезщетения. Това заяви пред фермерите Атанас Петров/на снимката/ и Венко Георгиев народният представител от ГЕРБ Бургас Диана Саватева.

Тя посети село Кости в събота, разговаря с двамата животновъди и кмета Антон Ангелов.

„Веднага след като разбрах, че има толкова опасно заболяване по дребните преживни животни на територията на община Царево, се свързах с кмета Георги Лапчев, разговарях и с кмета на Кости, информирах се за ситуацията и от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Д-р Илиев ме увери, че заболяването е доказано категорично с две изследвания – едното в наша лаборатория, другото – в страна от ЕС. В такъв случай ветеринарните власти  прилагат  задължителна процедура в изпълнение на решение на ЕК“, допълни Саватева.

Какви трудности трябва да преодоляват при отглеждането на животни в Странджа разкриха фермерите в разговора с народния представител.  Те подготвят необходимите документи за искане на обезщетения.

„Ще продължавам да следя отблизо ситуацията в целия регион, да не забравяме, че мерките обхващат доста по-широк периметър, не само  село Кости,  ветеринарните власти са задължени да извършват преброяване и актуализация на данните за застрашените животни – кози и овце, както и ежеседмични клинични прегледи за чума и други заразни болести.

Интересите на отделните стопани са важни, но също така е важно да се предотврати разпространението на опасното заболяване в други райони на страната“, заяви още депутатът.

Въпросът за преодоляване на последствията от чумата по преживните животни в Странджа ще бъде поставен от депутати от ГЕРБ Бургас пред ресорния министър в рамките на парламентарния контрол

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *