Poster-Sozopol-Net

ДАРЕНИЕ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ЗА СОЗОПОЛ

Манганари

 

 

Представено от д-р Стефан Пейков, член-учредител

на Българска картографска асоциация (БКА)

 

Един изключително изискан и професионален жест на Военно-географската служба към кмета на Община Созопол, г-н Панайот РЕЙЗИ, заслужава да бъде отбелязан и представен на нашата общественост по повод празника на града – Деня на Св. Марина.

Ще припомня, че Военно-географската служба бе един от съорганизаторите на 7-мата международна конференция по картография и ГИС, която се състоя в Созопол от 18 до 23 юни т.г. През тези дни гр. Созопол бе наричан „столица на европейската картография”. Домакинството на престижния картографски форум е заслуга на Община Созопол и лично на г-н Панайот Рейзи. Meждународният форум донесе много практически резултати.

Решението да се подготви специално копие от Генералната карта на Черно море, съставена от големия руски картограф Егор Павлович Манганари, и по-точно от лист 9, Карта части западного берега Черного моря от мыса Калиакры до Контантинопольского пролива, е на Военно-географската служба. Включването на картата в изложбата „Созопол в картографски архиви и колекции” стана с още 9 изображения, внимателно подбрани от Геодезическия и картографския фонд на Военно-географската служба с разрешението на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

Кой е Егор Павлович Манганари?

Той произхожда от гръцкото семейство емигранти Манганари, потърсили спасение в Руската империя. Егор Павлович е роден през 1796 г., като достига в своята служба до званието ген.-майор от корпуса на шлотските щурмани. Той е световноизвестен хидрограф – изследовател на Черно и Азовско море. През 1825-36 г. е лейтенант, като командва брига „Николай”, а по-късно яхтата „Голубка”. Изследва Днепровския лиман, Азовско и Черно море (от 1829 – в чин капитан-лейтенант);  издава частични карти на Черно и Азовско море; от 1838 до 1842 г., вече капитан I ранг, съставя и издава делото на своя живот – пълния атлас на Черно и Азовско море, в който отделя внимание на Созопол и района му като важно пристанище.

Картографският корпус на Черно море на Манганари е първият съдържателен атлас на Черно море и се състои от 25 листа – гравирани карти на Черноморското крайбрежие и 16 листа –  изображения на бреговете, рисувани от натура от А. Я. Кухаревски. Атласът на Манганари е издаден в Николаев в Хидрографското Черноморско депо в 1841 г. Той остава актуален до началото на XX век с малки поправки, добавени след Манданари от други хидрографи.

След издаването му – в края на 1841 г. – Егор Павлович е награден с орден „Св. Георги“ – IV степен, а през 1842 г. е бил възнаграден за извършения труд по съставянето на Атласа със специалното отличие на Руската империя – брилянтен пръстен.

През следващите години – до 1848 г. – Манганари камандва фрегата „Агатопол”. След присвояването му на чин ген.-майор от корпуса на флотските щурмани от 1849 до 1857 г. той е директор на Черноморските и Азовските фарове.

Създаването на нови фарове и започналия под негово ръководство преход към френелова система на осветление способстват изключително много успешните морски действия по време на Кримската война –1853 – 1856 г.

Картографските документи за залива при Синоп на Манганари са използвани успешно от руските военни моряци по време на битката при Синоп.

През 1868 г. Егор Павлович почива, като е погребан в град Николаев, но гробът на световноизвестния руски картограф, оставил ни забележителни паметници за историята на Черно море, не е запазен.

От издадените 25 листа, листовете № 9, 10 и 20, последният посветен на Бургас и Варна, са от особено значение за историята на Българското Черноморско крайбрежие.

Именно от този забележителен труд за световната картография е подбрана  и подготвена – за успешно сътрудничество, картата – дарение за кмета на Созопол, г-н Панайот Рейзи. Копие от дарението е представено в експозицията, която бе открита на 16 юли 2018 г., като част от празниците на града – Св. Марина, покровителка на града.

Откриването на изложбата и връчването на дарението стана в присъствието на бургаския народен представител – инж. Петър Кънев, приятел на проф. Божидар Димитров от времето на подводните експедиции; проф. Калин Порожанов – един от основателите на Центъра за подводна археология в Созопол; ръководството на Военно-картографската служба; музейни работници от града и региона; много созополски граждани, гости на града и туристи.

Поради големия интерес към изложбата бе решено тя да продължи до края на летния сезон.

 

Илюстрация:

Морска карта на западните брегове на Черно море, от два листа. Картата е съставена от капитан-лейтенант Е. Манганари в мащаб 1:341 283. Литографирана и издадена през 1841 г. в Санкт Петербург от Хидрографската част, а първите данни за нейното съставяне са от 1834 г. Данните са коригирани през различни години: 1869, 1872, 1873, 1886 и 1891 г.

Сертифицирано копие на част от картата на Западния бряг на Черно море от нос Калиакра до Константинополския пролив, вероятна година на издание 1901 – 1905, бе дарена на Созопол в знак на успешно сътрудничество между ВГС и кмета на общината Панайот Рейзи.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *