Бивш кмет и служители на Община Созопол са обвинени от Софийска градска прокуратура за незаконно присвояване на над два милиона лева, съобщиха от прокуратурата. На всички обвиняеми е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

От Софийската градска прокуратура са внесли обвинителен акт срещу Панайот Рейзи, Златка Мусева, Елена Димитрова, Христо Христов и Венцислав Петров за длъжностно присвояване на сумата от 2 140 156.07 лева, собственост на Община Созопол. Обвинението е за престъпление по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 202, ал. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, вр. чл. 26 от Наказателния кодекс.

Според разследването има престъпление чрез възлагане на строително-монтажни и строително-ремонтни дейности на различни търговски дружества. Въпросните фирми били собственост на социално слаби лица.

„Схемата била следната: директор на дирекция „Техническа“ в общината – обвиняемият Христов, инициирал необходимостта от строително-монтажни работи. Те включвали почистване на дерета, полагане на чакъл, ремонт на улици, както и премахване на последствията от наводненията през 2014 г. За извършването им били сключвани договори. Всички документи, издадени по тях за въпросните СМР, били неистински„, пишат от държавното обвинение.

Документите били съставени от касиера на Община Созопол – обвиняемата Елена Димитрова, но не били подписани от лицата, представляващи собствениците на фирмите, извършили строително-монтажните работи.

През разследвания период обвиняемите са заемали следните длъжности: Панайот Рейзи – кмет на Община Созопол, отстранен от длъжност на 16.04.2019 г., Христо Христов – директор на дирекция „Техническа“ в Община Созопол, Златка Мусева – главен счетоводител в Община Созопол, Елена Димитрова – касиер в Община Созопол и Венцислав Петров – собственик на четири фирми.

Разследването е образувано от Окръжна прокуратура – Велико Търново, след подаден сигнал от търговско дружество „Строй 2014“ ЕООД. Според постъпили данни, през периода 2014 г. – 2017 г. служители от администрацията на Община Созопол са нарушили служебните си задължения, като допуснали извършване на банкови преводи в полза на С.Г. Целта на тези банкови преводи била набавяне за себе си и за другиго имотна облага.

Тези действия са квалифицирани като престъпление по служба, от което би могло да настъпят немаловажни последици за Община Созопол, информират от прокуратурата.

През октомври 2017 г. делото е било изпратено в Окръжна прокуратура – Бургас.

С постановление на главния прокурор е минало на разследване под постоянен надзор от Софийска градска прокуратура.

Предстои наказателното производство да продължи в съда.

Освободиха окончателно от длъжност Панайот Рейзи

Освободиха окончателно от длъжност Панайот Рейзи

Решението не подлежи на обжалване

Припомняме, че на 16 април 2019 г. Апелативният специализиран съд окончателно освободи от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи и главният счетоводител на общината Златка Мусева.

Двамата са обвиняеми от март месец за присвояване на средства в особено големи размери. Според съда те не са спазвали договори по ремонтни дейности на територията на община Созопол.

След това Панайот Рейзи подаде оставка от ГЕРБ, но прецени, че няма да се откаже от мандата си като кмет на Созопол.

Той беше временно отстранен след решение на Специализирания наказателен съд.

На 5 април делото срещу него беше отложено заради отсъствие на адвоката на кмета.