IMGP9381-1

В ПРИМОРСКО – МЕЖДУНАРОДЕН НАУЧЕН ФОРУМ ЗА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

 

Kynev7Народният представител инж. Петър Кънев откри симпозиума „Проучване,опазване и управление на биоразнообразието на Европейските морски крайбрежия”

Народният представител инж. Петър Кънев откри Първия европейски симпозиум: „Проучване,опазване и управление на биоразнообразието на Европейските морски крайбрежия”, който се провежда в Приморско. Във форума участват учени и водещи специалисти от България, Австрия,Испания, Италия, Казахстан, Обединени Арабски Емирства, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Инж. Петър Кънев поздрави участниците от името на Председателя на Народното събрание Димитър Главчев и произнесе приветствено слово към участниците.

„Като народен представител на Бургаска област в българския парламент, за мен е изключителна чест да приветствам всички участници и организатори в тази нова международна научна инициатива. Искам да насърча организаторите ОПИМОС и ЕКОПАН, които спечелвайки сътрудничеството на  Българска академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски” и домакините от „Приморско клуб” ЕАД,  които успяха да покажат възможностите на Приморско и перспективите от превръщането му в общочерноморски конгресен и конферентен център – от какъвто региона се нуждае.”, каза депутатът пред присъстващите на събитието.

„Научната инициатива спечели широка обществена и институционална подкрепа в лицето на Община Приморско, Българо-американска кредитна банка, фондация „кредо Бонум”, „Биоинформ консулт” ООД, сдружение „Черноморска Странджа“, фондация „Виа Понтика“ и сдружение „Морски сговор“. Изключително авторитетно е  почетното председателство на симпозиума – уважавания български учен академик Никола Съботинов, председател на БАН (2008-2012)”, заяви още инж. Петър Кънев.

Той изрази увереност, че с провеждането на симпозиума се поставя начало, което разкрива големи възможности за сътрудничество в името на глобалната идея – опазването на биоразнообразието на планетата,  на океаните и моретата й.

„Избраната тема е изключително важна, както за общините по българското крайбрежие, така и за целия Европейски съюз. Освен проблемите с проучването и ефективното опазване на биоразнообразието, в дните на симпозиума ще бъдат  разгледани и добри политики и практики в национален и регионален управленски аспект”, коментира народният представител.

Той бе категоричен, че всичко това не може да не привлече вниманието на българските народни представители, особено в навечерието на поемането на Европейското председателство на България и нарастващото внимание към региона на Черно море.

Симпозиумът се провежда под патронажа на акад. Никола Съботинов, председател на БАН в периода 2008 – 2012 г.

Научната инициатива спечели широка обществена и институционална подкрепа в лицето на Община Приморско, Българо-американска кредитна банка, фондация „кредо Бонум”, „Биоинформ консулт” ООД, сдружение „Черноморска Странджа“, фондация „Виа Понтика“ и сдружение „Морски сговор“.

 

 На снимката :

Форума в Приморско привлече вниманието на народни представители, областни и общински ръководители и изтъкнати български учени. Очаква се той да се превърна в една традиционна и необходима форма за взаимодействие между наука и практика, в името на опазването на биоразнообразието по крайбрежията.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *