New Imageоеуоиеууиу

В Ахтопол – научен форум-МИГРАЦИИТЕ: ХОРА, БИТ И ОБРЕДИ

New Imagefffdfqw

 

Миграциите: хора, бит и обреди в Източна Тракия през последните 300 години е темата на осмата по ред научна среща в Ахтопол, ни съобщиха от изследователския център – ЕКОПАН, гр. Малко Търново. Тя ще се проведе от 27 до 29 май 2016 г. и е организирана от Сдружение „Черноморска Странджа”. В нейната програма се открояват имената на: Стоян Райчевски, „Етнокултурна характеристика и етнодемографскаи процеси в Странджа (края на XIX – началото на XX век); проф.д.и.н. Светлозар Елдъров, Иститут по балканистика, „Динамика на бежанските процеси на българите от Одринска Тракия 1878-1913 г.”; проф. д.и.н. Иля Прокопов, „Морски традиции и общностна култура”.гл.ас.д-р Албена Миланова, (ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев),”Миграциите в периода XVIII – XX век. Отражения в църковната архитектура и каменната пластика на Странджа”; Атанас Орачев, „Гръцките предания за основаването на крайбрежни селища в Странджа на фона на Мегали идея”; Елка Минчева, Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, „Празникът и медиите – наблюдение на празника Еньова буля в с. Факия, Средецко; Горан Стефанов, ГИМ – Малко Търново и Стефана Минчева, ПУ „Паисий хилендарски, „Представяне за вампиризма в Югоизточна Тракия – странджанската перспектива.

Осъществява се активен диалог и сътрудничество с Българската православна църква. Епископ Йеротей Агатополски ще открие с водосвет научната среща в Ахтопол. Той ще изнесе и  доклад –  „Всеправославния събор – дневен ред, теми и проблеми пред съвременното Православие”.

Сдружение „Черноморска Странджа” със своето постоянство и последователност, успя да утвърди научната среща в привлекателна проява, стимулираща нови изследвания.

Традиционната проява в Ахтопол привлича към участие и културни институти от северното черноморие. В програмата е откриването на изложба „Българско Средно Черноморско крайбрежие” на Градския исторически музей – гр. Бяла.

Илюстрация: Музейната експозиция „История на котвата” е един от културните приноси на Сдружение „Черноморска Странджа” за Ахтопол, наред с периодичните научни срещи. В новата европейска туристическа карта на Странджанското черноморско крайбрежие, дейността на сдружението е представена като една от културните забележителности на южния ни бряг.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *