3

ВЪЛНУВАЩО СЪБИТИЕ НА ПЕТРОВА НИВА В СТРАНДЖА

 

 

На 23 март 2019 на историческата местност Петрова нива в Странджа се събраха десетки българи по покана на Община Малко Търново, Исторически музей „Проф. Александър Фол”  и Международния търговски и културен център – Геопан. Повод за това необичайно събиране край почитания от цялото тракийско население паметник бе направеното от известния български хирург и общественик проф. Иван Гаврилов дарение на икони за храма „Св.Петка Българска”.

znametoЦеремонията започна с издигането на националния флаг. Пред паметника бяха поставени неосветените икони на Св. Петка Българска, на Св. Пр. Илия, чийто ден в православния ни календар е избран за начало на Илинденско-Преображенското въстание и на Св. Богородица, дарение за храма в близкото с. Стоилово, в чието землище е историческата местност.

Инициативата на младите странджанци Атанас Прангов, Георги Иванов, Иван Янгьозов и Стойчо Боюклиев с издигането на знамето предизвика истинско вълнение сред присъстващите, между които бяха дарителите проф. Иван Гаврилов и Златка Далева, зам.-председателят на Съюза на тракийските дружества в България Гено Пухов, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, директорът на историческия музей „Проф. Александър Фол” Ивелина Петкова, дългогодишният кмет на Община Царево Петко Арнаудов и съпругата му Ягода Арнаудова – историк, жители на с. Звездец, Близнак, Стоилово и Малко Търново.

TSS_77611Проф. И. Гаврилов произнесе запомнящи се думи пред паметника. След това неосветените икони, тържествено носени от кмета на Малко Търново, представител на Геопан и дарителя се отправиха към храма „Св. Петка Българска” оказал се тесен в този паметен ден да побере придошлите за участие в православната церемония.

TSS_8341Освещаването се извърши по българския православен канон от Н.Пр.  Иеротей, Агатополски епископ, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на манастира „Св. Георги” в Поморие, в съслужение с Н. Благоговейнство отец Серафим от православния храм „Успение Богородично” в Малко Търново. Освещаването на иконите пред Денят на Тракия завърши с благослов към дарителите и присъстващите от епископ Иеротей и негово прочуствено слово.

10Гражданството беше приканено да отнесе със себе си и раздаде на близки и познати благословената картичка с иконния образ на Св. Пр. Илия. Част от картичките – по желание на проф. Иван Гаврилов и със съдействието на Българския културен клуб в Скопие, ще бъдат раздадени като послание от Странджа към българите от Македония. На желаещите бе дарена книгата „Моята Странджа” на Ил. Т. Петков, изд. на „Хр. Г. Данов”, Пловдив, в която е поместена една от най-изчерпателните студии за Илинденско-Преображенското въстание в Странджа и първата професионална сертифицирана карта на планината.

13719728_1623963677931857_4196492925348009351_o (1)

Въздушна снимка на историческата местност „Петрова нива“, недалеч от с. Звездец с река Велека. Професионалната фотография на тази част от Странджа дължим на Александър Иванов, предоставена от ЮИДП ТП ДГС – Звездец.

 

По този вълнуващ със своето духовно съдържание повод бе получено поздравление на Председателя на БККС –  Лазар Младенов, до организаторите и участниците в срещата на Петрова нива. Като дългогодишни изследователи на миналото на Странджа и борбите на тракийските и македонските българи, намираме за необходимо да огласим неговите вълнуващи думи. С публикуването му се надяваме, че се подновява дълбоката връзка между Илинден и Преображение прекъсната вече 116 години.

На историческата местност Петрова нива преди Денят на Тракия се направи нов, съвременен прочит на завета на илинденци и преображенци, вече в европейски дух.

 

Лазар Младенов, Председател на Български Културен Клуб – Скопие:

 „Разрешете ми от името на Българския културен клуб – Скопие (БККС) и лично от мое име да поднеса до всички вас, нашите най-сърдечни поздрави по повод освещаването на иконите, дарени от известния български хирург проф. Иван Гаврилов. Това благородно и патриотично начинание, свързано с отдаването на признателност на героите мъченици от Илинденско-Преображенското въстание и Дойранската епопея, изключително ни развълнува.

Двете исторически дати се нареждат сред най-светлите страници в нашата история, защото са свидетелство за силния български дух и солидарност, независимо от несправедливите международни договори, които оставят Македония и Одринско извън пределите на свободна България.

След повече от 100 години ние ставаме свидетели на необратим процес на сближаване на Република България и Република Северна Македония и за първи път след толкова национални катастрофи сме на път да се намерим заедно и обединени в европейското семейство.

Затова днес, повече от всякога, сме длъжни да помним и почитаме героите, дали живота си за свободата ни! Те са пример, че общата воля и обединени действия са гаранция за преодоляване на трудностите.

С пожелание за здраве, благополучие и успех!”

Нека с това да бъде запомнен денят 23 март 2019 г. на Петрова нива в Странджа планина!

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *