New Imageasadadds

ВЪЗСТАНОВЯВАТ СТРАНДЖАНСКО-САКАРСКИ СБОРНИК

New Imageоеуоиеууиу 

В началото на летният изследователски сезон ще се проведе открито заседание на Редакционния съвет на Странджанско-Сакарски сборник. За непосветените ще съобщим, че сборникът е едно от малкото интердисциплинарни периодични научни издания у нас. Основан е от световноизвестния български учен проф. Александър ФОЛ през 90 години на миналия век. Издаван е в Малко Търново, за което градът бе вписан в библиотечните справочници по света.

По традиция, в Странджа ще се съберат по-голямата част от неговите основатели, между които: инж. Петър Кънев – днес народен представител от Бургаска област, обществениците: д-р Тодорка Мурджева, Цена Косева, д-р Петър Пейков, Слава Йорданова и издателя му д-р Стефан Пейков. Трима от основателите на сборника, който се реферира от много библиотеки в света няма да присъстват на срещата в „планината на вечното завръщане”. Това са проф. Ал. Фол, Илия Т. Петков и проф. Крумка Шарова. Те ни оставиха значимо дело, което трябва да бъде продължено.

За участие във възстановяването на единственото многотомно научно издание, посветено на общините, разположени по българско-турската граница, ще бъдат поканени широк кръг съмишленици и потребители. Това са кметове, представители на висши учебни заведения и изследователски институти – участници в програмата, водещи учени, народни представители, местната културна и научна интелигенция. Целта е да се насърчи и продължи – съобразно новите условия и геополитическата ситуация несъмнено полезното присъствие на българската наука в тази част на страната.

Бърз и ефективен достъп на българските общини от Странджанско-Сакарския район до научни продукти, които могат да се превърнат в източник на развитие – това е новата задача, която се поставя пред възстановеното издание, за да се осигури – чрез разработвани проекти – европейско и национално финансиране. Предвижда се издаването на тематични томове, подпомагащи развитието на граничните общини: Царево, Малко Търново, Бургас, Средец, Болярово, Елхово, Харманли, Любимец, Свиленград и Ивайловград.

Ще бъде попълнен съставът на Редакционния съвет и избран негов председател. В дневния ред на заседанието е издаването на том V, книга 1, посветен на „ГОРАТА – мост между поколенията”.

Очаква се да бъде взето решение – във всеки от бъдещите томове на изданието, да се публикува каре с мемориален текст за приноса на основателите на сборника.

Със срещата започва въвеждането в ново обръщение на изключително богатия фонд на Програмата за научни изследвания „Странджа-Сакар” в подкрепа на регионалното икономическо развитие. Това е най-голямата и далновидна българска научна инициатива за територия на страната, днес граница на Европейския съюз.

 

Илюстрации:

  1. С том V, кн.1 ще бъде продължена издателската поредица на Странджанско-Сакарски сборник. Неговата тема е послание към нацията: „ГОРАТА – мост между поколенията”.
  2. В седемте книги на Странджанско-Сакарски сборник, издадени под председателството на проф. Ал.Фол са поместени 306 научни доклада. Още толкова чакат да бъдат издадени. Събраната изключително богата информация за граничната планина, позволи да се постигне един връх на научноизследователската и развойна дейност за Странджанско-Сакарския край с двутомникът „Странджа – древност и съвремие” (1990), оценен като най-доброто научно издание за района през 20 век.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *