8b4190e99316177ef3031cc32b45cbf7

БЪЛГАРСКИ ХИРУРГ ОНКОЛОГ ДАРИ ИКОНА НА СВ. ПР. ИЛИЯ

 

Св.Иван - дар от проф. И.ГавриловГолемият български хирург, учен, общественик и будител проф. Иван Гаврилов дари икона с лика на Свети Пророк Илия. Дарителската воля е тя да бъде показана най-напред в експозицията на малкотърновския музей „Проф. Ал. Фол”, а след освещаването си да намери трайно място в параклиса „Св. Петка Българска“ на Петрова нива.

Иконата бе предадена от негово име на кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев за Градския исторически музей в Малко Търново от д-р Стефан Пейков, съратник на проф. Фол в изследванията на Странджа.

По този повод д-р Пейков сподели: „За мен е чест в деня на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание да изпълня волята на дарителя проф. Гаврилов да предам иконата на музея. Неговият жест не само продължава възрожденската дарителска приемственост, но и припомня, че светите иконни образи и опазването на обредните практики са помогнали на българите да устоят на превратностите на  времето. Много от тях съхраняват значимостта и жизнеността си до днес.

В Странджа трайно почитан е Св. Пр. Илия, властелин на дъжда и гръмотевиците (Стари поверия разказват, че бил брат на Света Марина и тъй като често забравял своя ден в годишния календар, все се допитвал до сестра си за него).

Поставянето на негова икона в параклиса на Петрова нива ще ни върне към първоначалния идеен замисъл, към архетипите на народностното единство, пример за което е изборът на Илинден – деня на Св. Пр. Илия и Свето Преображение Господне за начало на Илинденско-Преображенското въстание. В Странджа то се вдига „в помощ на брата роб в Македония”.

Дарението на проф. Гаврилов, предназначено за историческото място Петрова нива, по неповторим начин припомня на България и Македония заветът: „Робът се бори за свободи, свободният за съвършенство“. Изпълнен съм с вяра, че този завет ще бъде чут и осмислен от политическите (а и от културните) елити на двете страни, за да намерят верния път една към друга”.

 

На снимката:

Икона на Св. Пр. Илия – дар от проф. Иван Гаврилов, с текст на гърба на иконата: „Прослава на Бога и в памет на героите мъченици от Илинденско-Преображенското въстание, Илинден 2018 г., Петрова нива. Художник иконописец Пламена Ив. Лесидренска от гр. Троян.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *