38de206ef2f19c3d70170f2bc1ca8bb6

Български софтуер сваля цените на лекарства

Български софтуер сваля цените на лекарства и медицински изделия в болниците

Иновативна разработка слага край на спекулациите с надценки и комисионни

 

Иновативен български софтуер слага край на спекулациите с цените на лекарствата и медицинските консумативи в болниците. Разработката ще гарантира пълна прозрачност при закупуване на всичко необходимо за едно лечебно заведение, при това на възможно най-ниски цени, без това да вреди на качеството. Софтуерът се нарича Complete Healthcare Integrated Business Approach, накратко CHIBA и е създаден от собственика на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас- Семир Абумелих. Бургаската болница „Дева Мария“ е и първата, която го въведе в експлоатация.

Повече от две години е отнела разработката на CHIBA Tender. В същността си софтуерът е високотехнологична платформа за провеждане на явни и тайни търгове. Достъпът е контролиран, като всеки доставчик, регистриран в България, може да направи свой акаунт след изпращане на заявка и проверка за идентичност.

При генериране на търг от страна на болницата, доставчиците получават автоматични съобщения, с които биват поканени да направят своите оферти. Една от уникалните функции на платформата е, че всеки участник може да вижда най-ниската предложена цена за артикулите, към които има интерес.

Още при регистрация доставчиците се разделят в три групи спрямо своя търговски профил- медикаменти, консумативи, инвентар. Така се гарантира, че всеки доставчик ще получава информация за търгове, касаещи единствено неговия търговски профил.

Системата е възможност и за двете страни в процеса- на болниците дава абсолютна прозрачност по отношение на закупуваните артикули, а на доставчиците- информация за всичко, от което лечебните заведения се нуждаят. Вече не е необходимо доставчиците да търсят връзки, да правят срещи и да се надяват, че чрез пряко договаряне ще успеят да осъществят партньорски взаимоотношения.

Според Семир Абумелих прякото договаряне е излишно ограничение във възможностите за партньорство и дигиталната ера изисква премахване на ограниченията за време и място. „Платформата е изключително полезна и заради това, че не е възможно да бъде манипулирана в полза на конкретен доставчик. В CHIBA Tender заданията по търговете са стандартизирани, а лекарствата се търгуват по международно непатентовано име и в DDD (defined daily dose).

Дали сме възможност и на търговците да правят своите предложения по подобряване на спецификацията, като крайната цел е една и съща- качество на възможно най-ниска цена.“. обяснява идеята си Семир Абумелих.

Въпреки силно конкурентната среда, в която са поставени доставчиците, ползите за тях са многобройни. Чрез софтуера те могат да намерят нови пазарни възможности, както и да увеличат оборотите си.

Вече е завършен и първият реален търг за медицински консумативи. „Ефектът е осезаем, спечелилите цени са средно с 56% по-ниски от цените,на които до момента сме купували конкретни консумативи. Резултатите ни дават възможност да мислим в перспектива и да преразпределим средства от фонд „Разходи“ към фонд „Работна заплата“ и конкретно към заплащането на медицинските сестри в нашата болница.“ обяснява собственикът на университетска болница „Дева Мария“.

Семир Абумелих благодари на доставчиците, които вече са направили своята регистрация и кани всички други да го направят на адрес https://dmlogistics.eu

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *