20190128_133140

БСП – Бургас: Липсва прозрачност в проекта за бюджет 2019

Това е един предизборен бюджет

„Проектът за бюджет 2019 на община Бургас е повлиян от предстоящите избори за европейски парламент и за местни органи на управление. Това е един предизборен бюджет. За това говорят увеличената с близо 17 млн. лв., спрямо 2018 г., държавна субсидия за държавно делегираните дейности и прогнозата за увеличение, спрямо 2018 г., на собствените приходи с близо 9 млн. лв.”

Това коментира на пресконференция за медиите председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов относно бюджета за тази година, който ще се обсъжда и гласува утре на заседание на Общински съвет-Бургас.

Социалистите са категорично против предложения проектобюджет.

„Ние бихме подкрепили един такъв бюджет, който предвижда повече приходи за общината, само че не можем поради липсата на едно единствено, но фундаментално, законово изискващо се условие – прозрачност. Липсва прозрачност, както за собствените приходи, така и за разходите.

И тази липса е ежегодна практика”, посочи Господинов. По думите му, Бургас се е превърнал в един от най-скъпите градове за живеене и е лукс за гражданите да живеят тук, на фона на нарастващите данъци, такси и услуги.

„Ние, като единствена алтернатива на ГЕРБ в общината, продължаваме да чакаме отговори от ръководството на същата община на въпроси, които наистина са приоритет за бургазлии – за втория най-скъп билет за градски транспорт в страната, за реконструкцията на улици в централна градска част и т.н.  Надяваме се, че отговорите на тези въпроси ще пристигнат със скоростта на Ф16”, коментира още лидерът на БСП – Бургас.

Общинският съветник Чанко Мирчев взе отношение по темата за здравеопазването в община Бургас.  „Бих попитал общинска администрация за положението на Онкодиспансера. В продължение на години той формираше печалба, а тази година, по моя информация, ще излезе на загуба. Това просто е недопустимо” – заяви Мирчев.

Що се отнася до образованието, той посочи, че приветства средствата, които са отделени, но пак би попитал защо не се намалят таксите на детските градини и яслите. „Неведнъж сме настоявали за това” – каза Мирчев.

Според колегата му Кирил Петков общинска администрация е длъжна да предоставя по-подробни данни за капиталовата програма. Той обясни, че бизнесът е един от акцентите на тазгодишния бюджет. „Някой може ли да ми каже колко работни места се разкриха?“, попита Петков.

Той се зарече да попита и къде отиват приходите от зелената и синята зона. Според него най-логично е те да се ползват за поддръжка на улиците в града.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *