20180525_123334

БСП – Бургас: „Бургасбус” се нуждае от оздравителен план

БСП – Бургас: „Бургасбус” се нуждае от оздравителен план, дружеството е оставено да се спасява само

„Общинското предприятие „Бургасбус” не може да бъде оставено така. То се нуждае от оздравителен план”. Около тази теза се обединиха общинските съветници от БСП Евгений Мосинов, Чанко Мирчев, Кирил Петков и председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов.

„Състоянието на общинското предприятие е следствие от множество решения, за които ние алармирахме, че ще го доведат до подобни резултати. Искам да стане пределно ясно, че тези решения, които се наложиха на нас, гражданите, така се наложиха и на ръководството на „Бургасбус” – подчерта Господинов. Той коментира, че има още един ефект, който се неглижира, но с всеки изминал ден става все по-остър, особено имайки предвид, че предстои летния сезон – влошаването на автомобилния трафик.

„Имаме „уникално” кръстовище на Билкова аптека, където се чака по 95 секунди зеления сигнал на светофара. Кажете ми друг град, където сте видели подобно нещо – сами да си организираме задръстване и след това да си говорим на теми като безопасност, чистота на въздуха, трафик и не на последно място – агресията по пътищата” – каза общинският лидер на БСП – Бургас. За пример той посочи Варна, където от 80-те години имат автоматична система за осигуряване на „зелена вълна”. Това обаче не е приоритет за Община Бургас.  Като друг проблем той посочи и т. нар. Централна автобусна спирка. „Още когато я проектираха, ние заявихме, че нейното място не е там. Не може на най-невралгичната зона в града да разположиш тази спирка. Там потенциално стават задръствания и там трябваше да се върви към разширяване на  платната” – каза Господинов и добави, че в същото време автобусните ленти  също създават пречки. В тях автомобилният транспорт няма как да бъде осъществяван. „Очакваме тези, които ни рекламираха транспортната схема, да поемат отговорност за нейното приложение”, допълни той.

Според Евгений Мосинов, общинското предприятие е оставено да се спасява само. „Ако са били предвидими лошите финансови резултати, какво е направено, за да се предотвратят?! Само поскъпването на билетчето ли беше единствената мярка?! Една от финансовите причини за  тежкото състояние на „Бургасбус” се сочи изтеклата гаранция от три години  и необходимостта да доплащаме за гаранционно обслужване. Най-кратката гаранция в сферата на автомобилостроенето е 7-10 години. Кой направи тази обществена поръчка, при която гаранционният срок да е 3 г., при положение, че купуваме автобуси за дълъг период от време?!” – пита Мосинов.

Той и колегите му предлагат да се предприемат конкретни мерки, като например – мониторинг и помощ от страна на Община Бургас и Общинския съвет; всеки месец да се правят отчети за резултатите му; преразглеждане на договора между Общината и дружеството за наем на автобусите; оздравителен план.

„Вижда се, че еднолично налаганите от няколко човека решения, водят до тези резултати. Ако „Бургасбус” продължава така,  кой ще понесе отговорността? Искам да чуя становището на ресорния зам.-кмет” – заяви Мосинов.

„Има спад в заплащането на служителите. Много от тях напускат” – каза от своя страна Чанко Мирчев . „Бургасбус” и догодина може да е в същото състояние. Не може да не се тревожим като жители на Бургас. Нашето желание е да направим така, че да се реши този проблем” – добави той.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *