5(681)

БСП-Бургас:Защо Бургас не е като Несебър ?

БСП-Бургас: Откога и с какъв акт центърът на Бургас е обявен за територия с историческо значение?

 Председателят на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов и общинските съветници от БСП Чанко Мирчев, Радослав Петков и Кирил Петков настояват за отговор на въпроса  кои части от град Бургас са обявени за територия  с историческо, етнографско, архитектурно значение, кога и с какъв акт са се случили. Въпросното питане е входирано в Общински съвет – Бургас.

Повод за него е отговор на Община Бургас на предишен въпрос, свързан с реконструкцията на улици в централната градска част. В отговора се посочва, че става дума за съгласуван с Министерството на културата проект, включващ архитектурно решение за ремонт на “територия с историческо значение”.

20190222_110456 „За мен е изненада статутът на централна градска част. Ако се равняваме с градове като Несебър и Созопол, защо не сме кандидатствали и по ЮНЕСКО?”, пита Живко Господинов.

Друго питане касае услугата „синя зона”.  „Как се подобри тази услуга, след като през 2018 г. годишният стикер се увеличи от 43 лв. на  60 лв., какъв е размерът на средствата, които са постъпили в Общината от синя и зелена зона за 2018 г. и за какво се изразходват тези средства. Всеки един бургазлия има право да знае отговорите. Обещаваха да се построят няколко паркинга, за да се реши проблемът с паркирането, но през целия мандат нищо подобно не се случи, само се дават обещания. Това, което реално се случи, е разширяване обхвата на синя и зелена зона. На тези, които си плащат годишния стикер за паркиране, нищо не се предоставя като гаранция за намиране на място за паркиране” – обясни Господинов.

Входиран е и въпрос, свързан с изграждащото се пристанище в квартал „Крайморие”. При среща с живущи в квартала, хората са алармирали, че са обезпокоени. Те искат да знаят направена ли е екооценка за последиците върху околната среда. Преди 3 години подобно пристанище беше изградено в град Черноморец, като в момента ефектът от построяването му е катастрофален. Пясъкът от прилежащия до него залив, използван за плаж, вече го няма, отмит е и е изтласкан на друго място, което е причина за заблатяване. Местните искат да знаят и защо се избра този залив на централния плаж в „Крайморие” за построяване на пристанище, при положение че в съседство има още два залива, на които можеше то да се направи, без да оказва влияние на плажуващите.

Общинският съветник Радослав Петков повдигна и темата за остарелите тръби, които са опасни за здравето на местното население, тъй като са от старите, изработени от канцерогенен материал, съдържащ азбест. Общинските съветници питат кога ще бъде ремонтирана ВиК системата в квартала, както и дали новите жилищни райони ще бъдат присъединени към канализацията.

Друга инициатива е свързана с т.нар. бърза автобусна линия. Радослав Петков показа снимка на пешеходна пътека на кръстовището на бул. „Захари Стоянов” и ул. „Ал. Георгиев Коджакафалията” в Меден рудник. „След изграждането на новата светофарна уредба за целите на автобусния транспорт, тази пешеходна пътека остава на едно малко отстояние от светофара, което предизвиква едно излишно препятствие за доста натоварения трафик по  бул. „Захари Стоянов”. Предложението от наша страна е тази пътека да бъде изместена на самия светофар. Така и автомобилите и пешеходците биха преминавали по много по-безопасен начин”, заяви Петков.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *