Министър-председателят Бойко Борисов откри официално обновеният „Приморски парк“ в Морската градина на Бургас.

Дейностите са изпълнени по проект на община Бургас, който се реализира с финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

Стойността на реконструкцията на историческото ядро на Приморския парк е близо 5,8 млн. лв. При реализацията на останалите компоненти на проекта до средата на 2019 г. в града ще бъдат инвестирани близо 30,5 млн. лв., съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройтвото (МРРБ).

„Честито на бургазлии и техните гости. Ангажиментът, който бяхме поели преди време, го изпълнихме по най-добрия начин“, заявил при откриването премиерът.

„Действително проблем ни беше палмата, защото тя трябваше да бъде точно като на снимката от преди 100 години и много снимахме и мерихме, но се справихме“, коментира още той.

Бойко Борисов информира,че приключва ремонтът на ул. „Крайезерна“ в Бургас, а движението ще бъде пуснато във вторник вечерта.

„Надявам да отпадне жалбата за разширението на пътя Сарафово – Слънчев бряг, защото има и проект, и пари. От доста време една фирма обжалва и спира ремонта. Ако падне обжалването, догодина по това време ви обещавам четирилентов път до Слънчев бряг. Обжалването е единствения проблем, всичко останало сме направили“, посочи още Борисов.

Кметът Димитър Николов отбеляза, че благодарение на проекта цялата алейна мрежа в Приморски парк в Бургас е основно реконструирана и преасфалтирана. Обновени са също фонтанът, чешмите и подпорните стени. Вече има нови перголи, пейки и кошчета за отпадъци. Изградени са два подземни резервоара за събиране на повърхностни дъждовни води, които ще се използват за поливане на зелените площи, чиято обща площ е над 120 декара.

Кметът на община Бургас допълни, че при реконструкцията на парка са спазени над 60 изисквания на Министерството на културата, защото е паметник на парковото изкуство. Част от него е реконструиран по снимки от преди 100, 80 и 70 години, за да бъде възстановена морската градина в най-автентичен вид.