IMG_1364

Близо 31 000 души са приети в УМБАЛ Бургас през 2017 г.

 

30 956 души са преминали през УМБАЛ  Бургас през 2017 г. Броят на постъпилите пациенти плавно се увеличава в сравнение с предходни години.  Има отделения, които са рекордьори по брой преминали болни и с листи на чакащите. „Това означава трайно доверие към нашите специалисти и ключовото значение на болницата за региона“, коментира изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Разпределението спешни и планови пациенти е 80 на 20 процента, което значи, че болницата е стълб в оказването на спешна и неотложна помощ. Това пролича и в последните няколко месеца, когато разпределението на спешните дежурства по график между лечебните заведения от гр. Бургас по специалности (педиатрия, урология, неврохирургия) бяха премахнати. Дежурствата създаваха дискомфорт и несигурност в пациентите, особено при родителите на малки деца, които не знаеха коя болница да търсят ако им се наложи.

От края на миналата година ръководството на УМБАЛ Бургас реши да направи всичко възможно, за да осигури денонощен непрекъснат прием на пациенти във всички отделения.

При плановите пациенти също е налице ръст. Абсолютен рекордьор е Отделението по ревматология, което миналата година е приело 1604-ма пациенти. За сравнение – през 2015 г. преминалите пациенти са 1125, през 2016 – 1281. Отделението работи предимно с планов прием и има листи на чакащите.

Сериозно увеличение на пациентите имат още Първо педиатрично отделение, въпреки наличието на още три болници с детски отделения в града. Ръст на пациентите имат в отделенията по неврология – 2019 за м.г., съдова хирургия, неврохирургия, ортопедия и травматология. Пациентите, предпочели ортопедичното отделение на УМБАЛ Бургас  през 2017 г. са с близо 300 повече от предходната.

За миналата година УМБАЛ Бургас има извършена надлимитна дейност за близо 1 млн. и 300 х.лв., които няма да бъдат платени от Здравната каса. „Ако се съобразяваме с лимитите, трябва на 20-то число да затворим вратите на болницата и да отпращаме пациенти. Не сме го правили и няма да го направим, но цифрите са красноречиви – тези пациенти са преминали през нас и ние сме ги лекували“, коментира д-р Миразчийски.

През 2017 г. болницата е лекувала със свои средства за около 250 000 лв. неосигурени и пациенти в животозастрашаващи състояния. Тези пари също формират дългове и се възстановяват изключително трудно.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *