Ahtopol

АХТОПОЛ – НАУЧЕН ЦЕНТЪР НА ЧЕРНОМОРСКА СТРАНДЖА

 

 

Сдружение „Черноморска Странджа“  – Ахтопол продължава неотклонно своята програма с десета кръгла маса  на учени и специалисти. Тя ще се състои от 26 до 28 май 2017 в хотел „Невен” в южния черноморски град. Темата този път е „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”, съобщават от Екопан.

Културното ни наследство има съществено значение за съхраняване на националната идентичност. Знае се също така, че то не може да се разглежда единствено само в рамките на съвременните географски граници. Хилядолетната история на народите, населявали Балканите е плетеница от взаимовръзки, културно и политическо влияние. Един от примерите е Ахтопол.

pano 2Програмата през май 2017 г.  започва с водосвет от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей. Доклади ще изнесат проф.д.и.н. Илия Тодев, (Институт по история при БАН). „Одринска Тракия през Възраждането”; проф.д.и.н. Лизбет Любенова (Институт по история при БАН) „Етнокултурен и социално-икономическия профил на Източна Тракия според „Дневника” на свещенник Иван Дочев”; проф.д.и.н.Светлозар Елдъров,”Офицери от Странджанския край в Българската армия и борбите за национално освобождение и обединение 1878-1944”; Стоян Райчевски. „Раннохристиянски мироглед и обредност в традиционната култура на Странджа и Източна Тракия”; Иванка Делева, (Регионален исторически музей – Бургас). „Българските бежанци в нашата памет. Истории разказани в музея”; д-р Стефан Пейков (Програмно-координационен център за научни изследвания – Екопан) „Програмата Странджа-Сакар – поглед в бъдещето”.

 

Илюстрации:

  1. Заливът на Ахтопол. Близо четири хилядолетия европейска култура и цивилизация. сн. Архив  Сдружение „Черноморска Странджа”.
  2. Пано, част от представянето на Сдружение „Черноморска Странджа” на изложба в Париж, организирана от Дипломатическият институт на МВнР, Българският културен център в Париж и Геопан – Бургас. Събраната колекция от морски артефакти е плод на дългогодишните усилия на сдружението в полза на Ахтопол и Странджанското черноморско крайбрежие.

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *