20210406_114515 (1)

Абитуриенти от СУ „Eпископ Константин Преславски“ в Бургас отпразнуваха завършването с добри дела

12а и 12б от СУ „Епископ Константин Преславски“ в Бургас отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване и дарение за недоносени бебета. „Убедени сме, че няма по-добър начин да си създадем ярки спомени от бала. Така ще помогнем на много нуждаещи се“, заявиха днес те. Това е целият випуск 2021 на училището.
20210406_113018 (1)Идеята им дали учителите Пролетина Иванова и Ивелина Димитрова. Учениците я обсъдили и решили, че е прекрасна. Пролетина Иванова е редовен кръводарител и много пъти е споделяла с тях колко е важно, защото заместител на човешката кръв няма и много животи са спасени благодарение на безвъзмездните кръводарители.
20210406_112900 (1)Да дари кръв може всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 г., над 50 килограма. Част от абитуриентките не се вписаха в изискването за килограмите. Майка на една от тях беше дошла специално да дари кръв днес, за да подкрепи випуска и дъщеря си. Учениците, които не успяха да дарят кръв, организираха друга благотворителна инициатива. Те купиха памперси и шишета за недоносените бебета в Отделението по неонатология.
Тази седмица Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас осигури „зелен коридор“ за всички млади хора, които даряват кръв за първи път. Целта е да се поощри жестът, на всеки да се обърне индивидуално внимание и цели класове да имат възможност да бъдат заедно. „Това не си го правил“ е мотото на инициативата за трета поредна година.
За тази инициатива научил и Стоян от Немската гимназия. Той е в 11-ти клас, но вече има 18 години. Сам изявил желание да дари кръв и пътува днес от Несебър до Бургас специално за това.
УМБАЛ Бургас благодари на младите кръводарители, на техните учители и родители, от името на всички свои пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане. И напомня на другите училища в региона да се включат в инициативата  – на  телефоните на отделението – 056 810565 и 0879357603.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *