Близо 70 000 дка са засегнатите площи от пороите и градушките в страната.

На днешния брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че още вчера МВР и пожарно-аварийните екипи са започнали съвместна работа с кмета в помощ на местните хора. Той посочи, че няма пострадали при бедствието, но са нанесени сериозни разрушения на пътната и железопътната инфраструктура.

По негови думи вече е задвижена процедурата за оформяне на необходимите документи и преписка, за да може при следващо заседание на Комисията за защита при бедствия и аварии, от фонда, предназначен за възстановяване, да бъде включена помощ за общината. Целта е инфраструктурата да бъде възстановена възможно най-бързо.

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Местните питат защо Агенцията за борба с градушките не си е свършила работата

Предвижда се да бъдат прочистени затинените места, за да може при евентуален следващ дъжд водите да се изтичат и да няма допълнителни щети.

След оттичане на водите, ще бъдат обследвани площите и ще бъде задействана държавна помощ за компенсиране на щетите, посочи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Двамата министри заедно с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов пристигнаха тази сутрин в Свищов. Те ще извършат оглед на място на щетите, причинени от обилните валежи в района, и ще проведат работна среща с местната власт.

Създават държавно звено за борба с градушките

Създават държавно звено за борба с градушките

Ще се постигне защита на 90% от земеделските земи в страната