Десет общински болници са пред фалит. Това обяви Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет (МС).

Още в рамките на тази година се очаква те да банкрутират. Тези лечебни заведения имат задължения към доставчици, както и за заплати на персонала.

31 са държавните и общински болници, които са в тежко финансово състояние, по думите на Бранков.

Нужни са 800 медсестри годишно за запазване на статуквото

Нужни са 800 медсестри годишно за запазване на статуквото

Синдикатите искат спешна подкрепа за общинските болници

Доктор Неделчо Тотев, от Сдружението на общинските болници, предупреди, че голяма част от общинските и държавни болници ще спрат да функционират след Нова година след повишаване на минималната работна заплата с 10%.

24 милиона лева са неразплатените средства на 31 болници. 12 милиона лева са просрочията. От години се опитваме да спрем разрухата в общинското здравеопазване, сподели доктор Тотев.

Медиците от Ловешката болница са в предупредителни стачни действия

Медиците от Ловешката болница са в предупредителни стачни действия

Здравният министър поискал отсрочка, за да намери решение

2 милиона души са потребители на общинското здравеопазване, стана ясно от думите му. Освен това изоставаме с легловата болнична база в сравнение с ЕС. Общинските болници запълват легловия вакуум. Доктор Тотев сподели, че тази информация не е заплаха, а реалните факти.

Заместник-здравният министър Бойко Пенков изтъкна, че ще се търсят начини за спасяване на лечебните заведения и всяка болница ще бъде разглеждана индивидуално.

Трябва да се върви към преструктуриране, смята той. 100 милиона лева са общите задължения на общинските болници. 46 милиона лева са просрочията им. Бизнесът предлага да се спасят десетте болници в най-критично състояние с пари от резерва.

Системата е болна, въпреки че трябва да се грижи за здравето ни, констатира вицепремиерът Валери Симеонов, който се ангажира да потърси съдействие от Министерството на финансите. От КТ „Подкрепа“ настояват дебатът да не приключва днес.

В дискусията трябва да се включи и Министерството на образованието и науката (МОН). Нека продължим този дебат съвсем добронамерено, поиска Димитър Манолов.