50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

ЦАМ: Блокиращо мнозинство на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“

От Центъра за анализи и маркетинг представиха проучване за политическите нагласи в България две седмици преди изборите. Изследването е реализирано със собствени средства в периода 15-19 септември т.г. чрез пряко стандартизирано интервю „лице в лице“ на 1011 пълнолетни граждани.

„Към момента оценката ми е, че ще имаме парламент от шест плюс две политически сили“, коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Той посочи, че сигурните политически формации са шест, а две са на ръба.

„Според резултатите от проучването ГЕРБ-СДС е с около 25 процента (24,8%), „Продължаваме Промяната“ – с около 18% (18,2%), разликата към момента между тях е почти 7%, посочи Павлов. Следва ДПС с 12,8%, БСП – 11,2%, „Възраждане“ – 10,5%, и „Демократична България“ – 8,1%, след което има две партии, които са на ръба – „Има такъв народ“ и „Български възход“, добави той.

„Екзакта“: Вероятно е седем партии да попаднат в следващия парламент

„Това, че са съответно с 3,8% и 3,3% не означава, че те са под бариерата“, отбеляза Павлов. Според него обаче не е вероятно да влезе повече от една от тях, а е възможно и нито една да не влезе.

„Дори да влязат тези две партии, които са около ръба, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ биха имали над 120 депутати, поне 124-125, така че ще имаме едно блокиращо мнозинство за онези, които се заканваха да изчегъртат ГЕРБ“, коментира Юлий Павлов.

По думите му правителство „антиГЕРБ“ не е възможно да бъде съставено. Затова, според него, едната форма да имаме правителство е да се оформи евроатлантическо мнозинство, а другата – да имаме експертно правителство с подкрепа от всички политически сили без „Възраждане“.

Според Юлий Павлов до тази сутрин вероятността да ходим на нови избори е била 90%, но с промяната на геополитическата ситуация след обявената частична мобилизация в Русия тази вероятност намалява.

„Смятах, че вероятността е под 10% да имаме правителство, сега я оценявам под 30%“, допълни той. По думите му 70% е вероятността за нови избори догодина.

„Тренд“: 77 на сто от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

„Твърдят, че ще гласуват и са решили за кого около 47%“, коментира Юлий Павлов.

„Нашите подозрения са, че тенденцията е да гласуват по-малко от тези, които в момента твърдят, че са твърдо решили“, допълни той.

„Реално очакваме да гласуват не повече от 2,5 млн. души“, посочи Павлов. Той прогнозира, че за първи път на парламентарни избори ще гласуват под 40% от списъчния състав.

Юлий Павлов коментира, че има тенденция на спад при „Продължаваме Промяната“ и това увеличава разликата с ГЕРБ.

„При БСП реалният вот е по-малък от декларирания, включително и заради машинното гласуване, което пречи на по-възрастните избиратели. Няма да бъде изненада, ако БСП и „Възраждане“ си разменят местата“, смята Павлов.

Според проучването високите цени и инфлацията са на първо място сред най-сериозните проблеми пред страната, следвани от безработицата и ниските доходи и от месец-два и проблемът с енергийната криза.

Павлов обобщи, че над 70% поставят икономическите проблеми категорично на първо място – високи цени, ниски доходи, проблеми с ток и газ.

„При това положение съм учуден, че кампанията не се води около този проблем, който е решаващ за избора на избирателите, а политическите сили водят по-скоро кампания за твърдите си ядра“, коментира той.

Изследването е реализирано със собствени средства в периода 15-19 септември т.г. чрез пряко стандартизирано интервю „лице в лице“ на 1011 пълнолетни граждани.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *