817754.jpgfwefwerew

Христо Комарницки реагира на поредните „небивалици“ на премиера:

„Кариерата“ ми нито започва, нито свършва с Борисов

„Той си вади заплатата 15 години с мен“, обяви лидерът на ГЕРБ и се закани да нарисува „по-хубава карикатура“

Карикатура: Христо Комарницки, в. „Сега“

Култовият карикатурист на в. „Сега“ Христо Комарницки за пореден път използва профила си във Фейсбук, за да отговори на премиера Бойко Борисов, който неведнъж е коментирал работата му пред медиите.

Както е известно, министър-председателят редовно е главен герой в шаржовете на последната страница на всекидневника.

„Той си вади заплатата 15 години с мен, така че би трябвало накрая да ми напише една благодарност: „Благодаря, че толкова пари изкарах и ми мина кариерата всеки ден с тебе да се занимавам“, заяви Борисов в четвъртък пред бТВ.

Поводът бе една от последните карикатури на Комарницки, иронизираща угодническата външна политика на правителството спрямо турския президент Реджеп Таийп Ердоган. На нея лицето на лидера на ГЕРБ е изобразено като мандало на порта, символизираща Европейския съюз, а Ердоган е като султан, който тропа на нея.

„Аз че нарисувам по-хубава карикатура“, опита се да прояви сарказъм Борисов, който е известен с доста нелепите си опити в изобразителното изкуство, сред които са графика на котенце и схема на бъдещия газов хъб „Балкан“.

 

„Длъжен съм да го напиша тук, в отговор на небивалиците, които за пореден път е говорил по мой адрес премиерът Борисов в ефира на една от казионните медии. „Кариерата“ ми нито започва, нито свършва с Б.Борисов“, отговори му задочно Комарницки по-късно в четвъртък.

„Започнах да публикувам политически карикатури от есента на 1989 година, от тогава до днес съм рисувал почти всеки Божи ден. В папките ми има хиляди рисунки на А.Луканов, Ж.Желев, Ф.Димитров, Ахмед Доган, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Георги Първанов и още десетки наши и чужди политици“, добави карикатуристът във Фейсбук.

По думите му той е наясно кое е мястото му „в редицата на българските карикатуристи, няма да допусна да се превърна в пародиен епигон на Тодор Цонев“.

„А ако някой си въобразява, че Светът започва и свършва с неговата особа, това е тревожен симптом. Много разчитам на просветената и културна аудитория. Не се предавайте!“

Тодор Цонев е легендарен български карикатурист, репресиран от комунистическите тайни служби заради творбите му. Голяма част от шаржовете му са конфискувани от Държавна сигурност, като част от тях бяха показани за първи път след 1989 г.

Борисов има навика да води задочни диалози с карикатуристите, отричайки да се дразни на постоянно усмиващите го рисунки. Последният случай бе покрай уволнението на Чавдар Николов от Нова телевизия, след като бе нарисувал премиера с „ловеците“ на бежанци Динко Вълев и Петър Низамов-Перата, държейки кол със свинска опашка, вместо Аспаруховата конска опашка.

„Никога не съм си позволил на някой да кажа една думичка. И аз, с цялата си отговорност, от днес ще слагам на моя Фейсбук карикатурите, които излизат в медиите за деня. С това искам да докажа не само, че не ме дразнят и нищо не са ми причинили. Който ме познава, знае, че аз нямам никакъв комплекс – нито се виждам дебел, нито грозен. За моите 57 години, живот и здраве след месец, всеки от вас може да се пробва – дали съм дебел, тъмен и каквото си пожелае“, коментира тогава премиерът.

По отношение на работата на Комарницки пък, Борисов неведнъж е твърдял, че е обект на иронични статии и карикатури в „Сега“, защото махнал газовите посредници – собственикът на вестника Сашо Дончев притежава компанията „Овергаз“.

„Карикатурите във вестник „Сега“ никога не са зависели от ничии частни, корпоративни или партийни интереси. Те винаги са били такива, каквито са, много преди да се роди идеята на определени кръгове да Ви „появят“ в българската политика. И ще бъдат такива много след като излезете от нея“, обърна се по този повод Комарницки към него през 2013 г.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *