OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Форум на най-масовата русофилска организация в БГ събра стотици съмишленици

На снимката горе:Наскоро в Несебър бе открит клуб на Общинската организация „Русофили“

На 11 юни 2016 г. в конферентната зала на парк-хотел „Москва“ се проведе петото Общо събрание на НД „Русофили“, в което взеха участие 320 делегати от цялата страна, както и гости от Русия. „Руски дневник“ присъства на събитието, за да провери как самите членове на организацията виждат участието си в обществено-политическия живот на страната. Форумът преизбра досегашния председател Николай Малинов за нов четиригодишен мандат.
малинов

Председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов на 5-я Национален форум на сдружението. Снимка: Валя Хранкина
Форумът на НД „Русофили“ беше почетен с присъствието на депутата от Руската Дума – Александър Василенко от партия „Единна Русия“, д-р Виктор Володихин от Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), Александър Фоненко от Съюза на писателите в Русия, над десет неправителствени организации от България, първия секретар в Посолството на Руската федерация Роберт Шестаков, Павел Журавльов – директор на РКИЦ, и много приятелски патриотични организации.

В отчета си пред форума Николай Малинов очерта основните акценти в работата на организацията – ежегодния събор на язовир „Копринка“, който събира десетки хиляди хора; националните ученически конкурси и фестивали за рисунка, песен, поезия и танц; отварянето на все повече групи за изучаване на руски език – в момента те са 500, в тях преподават 280 учители, а 11 000 деца годишно завършват детските градини с някакво познание по руския език.

Като историк Малинов не скри и пристрастието си към направление „Памет“ – откриване на мемориални плочи, почистване и възстановяване на вече съществуващи паметници, изграждане на монументи на личности, свързани с България, като акад. Дмитрий Лихачов (София), ген. Михаил Скобелев (Казанлък), полк.  Николай Тимирязев и ген. Георгий Жуков (Стрелча) и др.

Николай Малинов посреща делегатите на 5-то общо събрание на НД „Русофили“. Снимка: Велислава ХубавийНиколай Малинов посреща делегатите на 5-то общо събрание на НД „Русофили“. Снимка: Велислава Хубавий

„В нашата работа трябва много внимателно да търсим мярката… За да запазим масовостта на организацията, отчитайки дълбоките корени на това, което проповядваме на българския народ, все пак не трябва да забравяме, че сред нас има членове на различни политически партии – ГЕРБ, БСП, Атака, в организацията членуват както християни, така и мюсюлмани“, подчерта Малинов пред съмишлениците си.

Александър Василенко пред представители на българските медии на форума на НД „Русофили“. Снимка: Велислава ХубавийАлександър Василенко пред представители на българските медии на форума на НД „Русофили“. Снимка: Велислава Хубавий

Депутатът от руската Дума Алексъндър Василенко очерта възможностите за бизнес между двете държави и припомни, че в Народното събрание на България две партии са поставили въпроса за отмяна на санкциите срещу Русия. „За съжаление, резолюцията не мина, но ние знаем, че имаме приятели тук… Задължително руският бизнес ще работи с България“, подчерта депутатът от „Единна Русия“.

Василенко разказа още, че когато общува на четири очи или в малка аудитория с депутати от ЕП в Брюксел или Страсбург, те казват, че трябва нещо да се направи за санкциите, да се промени. „А после, когато дойде време да се гласува, сякаш подменят хората в залата“, пошегува се депутатът.

В. Володкин от РИСИ връчи медал на Н. Малинов за принос в българо-руската дружба. Снимка: Велислава ХубавийВ. Володихин от РИСИ връчи медал на Н. Малинов за принос в българо-руската дружба. Снимка: Валя Хранкина

Приветствие от директора на РИСИ Леонид Решетников поднесе д-р Виктор Володихин, като подчерта приноса на Николай Малинов за развиване на българо-руските отношения, и му връчи медал, учреден от Руския институт за стратегически изследвания, който се дава в много редки случаи на руски депутати и крупни деятели на науката и културата.

„В наши дни, когато българското общество е разполовено на две – едната част от хората, които са склонили глава пред бюрокрацията на Европейския съюз и рушат древната основа на високата българска култура, и другата част, която е вярна на традиционните ценности, православната вяра и древното общославянско братство – не е възможно да се намери друга такова организация [като НД „Русофили“], която така последователно да отстоява идеала на българо-руската дружба“, каза Володихин.

Приветствие от името на посолството на РФ и посланика Юрий Исаков прочете Роберт Шестаков, първи секретар към посолството на РФ в София. „За годините на своето съществуване НД „Русофили“ се прояви като надежден и деятелен партньор на посолството на РФ, на който винаги можем да се опрем при културно-хуманитарното взаимодействие между народите ни“, се казва в приветствието на руското посолство.

Общото събрание на НД „Русофили“ единодушно преизбра Н. Малинов за председател. Снимка: Велислава ХубавийОбщото събрание на НД „Русофили“ единодушно преизбра Н. Малинов за председател. Снимка: Велислава Хубавий

Емоционални слова произнесоха още почетният председател и основател на НД „Русофили“ Енчо Москов, председателят на „Отечествен съюз“ Симеон Симеонов, Васил Василев – председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, Стоил Фердов, председател на „Славянско дружество в България“, Георги Вацов, сдружение „Брод за България“, Марина Дадикозян – председател на Федерацията „Съюз на съотечествениците“ и много делегати. Марина Дадикозян връчи почетен знак на Николай Малинов за особен принос за укрепване на българо-руските взаимоотношения от името на „Съюза на съотечествениците“, чиято организация обединява руснаците, живеещи в 40 града на България.

С голямо одобрение от присъстващите в залата беше посрещнато изказването на представителя на ИБ на БСП Юрий Асланов. Освен че поднесе поздрав от името на ръководството на БСП, Асланов очерта трите пункта, по които двете организации имат 100-процентово съвпадение на вижданията: отмяна на санкциите срещу Русия, съпротива срещу подписването на Трансатлантическото споразумение (ТТИП) и съпротива срещу превръщането на България във фронтова държава и трупането на оръжие в Черноморския регион. Юрий Асланов допусна и четвърта допирна точка между двете организации – подкрепата на единна кандидатура за нов президент на България, който спешно да нормализира отношенията с Русия.

Print Friendly

Източник: Руски дневник Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *