4816c3a808a3545af0f52aec1eef922e

Учени протестираха за по-достойни заплати

БАН настоява за още 12 млн. лева към бюджета за догодина

Хиляди учени излязоха на протест в Деня на будителите 1 ноември с искане за достойни възнаграждения. Тази година Българската академия на науките (БАН) получи увеличение на бюджета от 5 млн. лева, което обаче ще отиде за покриване на увеличението на минималната работна заплата, която от 1 януари се увеличава от 420 на 460 лева.

Според ръководството на БАН академията трябва да получи бюджет от поне 90 млн. лева вместо сегашните 78 млн. лева, за да може да си позволи увеличение на заплатите на учените. Министърът на образованието Меглена Кунева обаче вече каза, че няма възможност за по-голяма субсидия.

На професорите в БАН средната основна работна заплата към 31 декември 2015-та е 756 лева, средната брутна работна заплата – 922 лева, на доценти – средната основна работна заплата е 636 лева, а средната брутна – 776 лева. Главните асистенти са със средна основна заплата – 526 лв., а средната им брутна работна заплата е 598 лева.

“В БАН има 9 млади учени до 25 години, 12 процента са младите хора до 35 години, а средната възраст на учените е над 50 години. Младите учени ги посрещаме с 450 лева заплата, средната заплата в БАН е с 200 лева по-малка от тази в държавата, а в Селскостопанската академия е още по-малка“, каза заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов на протестното шествие на учените във вторник.

„Една достойна заплата за учените трябва да е 1500 евро или 3000 лева, за да можем да бъдем в изравнено положение, приблизително с балканските страна, а не с европейските“ заяви Дамянов. По думите му, за да бъде задържан един млад учен у нас, той трябва да започва с 1200 до 1500 лева заплата, за да може да издържа дом и семейство.

Според него, за да се изравнят заплатите на учените в БАН поне със заплатите на учителите, за една година са необходими 12 милиона лева. В по-дългосрочен план „предлагаме и петгодишна оферта“, за да не се натоварва бюджетът изведнъж, и тогава ще бъдат необходими между 26 и 52 милиона лева, обясни той.

Редови учени в БАН се оплакаха на протеста, че заплатите им са съизмерими с тези на чистачките, които получават минималното възнаграждение от 420 лева.

Шествието започна в 11 часа от сградата на БАН на площад „Народно събрание“, премина по булевард „Цар Освободител“ и достигна до Министерството на образованието и Министерския съвет. Учените обаче не бяха приети за среща в ресорното министерство.

Многобройни протести на учени от БАН имаше през 2010 година, когато финансовият министър Симеон Дянков в първото правителство “Борисов“ намали драстично субсидията на академията от 84 млн. лева на около 60 млн. лева, смятайки, че по този начин ще я стимулира към реформи.

След смяната на ръководството и оглавяването на академията от акад. Стефан Воденичаров протести не е имало въпреки все същата ситуация с мизерните възнаграждения, като той дори прие поста образователен министър в края на управлението на първия кабинет “Борисов“.

Впоследствие той бе номиниран от инициативен комитет за кандидат-президент, но така и не се включи в надпреварата. В момента БАН отново е пред избор на нов председател, като за поста се борят двама души – Чл.-кор. Николай Милошев и акад. Юлиан Ревалски.

Print Friendly

Автор: mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *