d7bd7923f3b36f23293c0a4541d42ad3

Турция поиска България да не ограничава политическите права на малцинствата

Анкара даде да се разбере, че няма да се съобрази с протеста на София за намеса във вътрешните работи

Два дни след като София протестира пред Анкара заради „директна намеса“ във вътрешните ни работи, Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата и даде да се разбере, че няма да се съобрази с българската реакция.

„Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система“, заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Турската агенция отбелязва, че изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС. Според турското външно министерство мярката цели да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват.

Ограничението бе заложено в Изборния кодекс още в началото на лятото на миналата година и тогава официално Анкара не реагира по никакъв начин. Отправеният от нея сега с голямо закъснение упрек може да се определи като асиметричен отговор на българския протест за намеса във вътрешните работи.

В четвъртък говорителят на турското външно министерство каза още, че Турция ще „продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани“, живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец, но не уточни какво точно има предвид.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слухове твърдения на българското външно министерство, че Турция осигурява „финансови стимули“ за хората с българско гражданство в Турция.

„Нито пък Турция се меси във вътрешните работи на която и да било държава“, добави Мюфтюоглу.

Във вторник българското външно министерство привика посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче заради призивите на Анкара българските изселници да гласуват за партията на Лютви Местан ДОСТ.

„Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи“, посочиха от МВнР.

В края на миналата седмица турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу призова българските изселници да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за ДОСТ. Освен това турското правителство реши българските граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция и на практика са нелегални, да могат еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март.

Print Friendly

Автор: mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *